OTVORENO PISMO SUDU BiH

Ogorčeni činjenicom da je Sud BiH nastavio licemjernu praksu izricanja presude, kada su u pitanju najveći ratni zločini počinjeni nakon drugog svjetskog rata, što se pokazalo izricanjem konačne presude te puštanja na slobodu Dušana Fuštara, komandira najgore smjene straže u zloglasnom logoru "Keraterm", nismo svojoj savjesti smjeli dopustiti ćutanje kada već drugi način protesta nemožemo ili pak, ne smijemo učiniti.

Mi, preživjeli logoraši najzloglasnijih logora smrti nakon drugog svjetkog rata, logora "Omarska", "Keraterm", "Manjača", "Trnopolje" i ostalih mjesta zatočenja pripremljenih za selektivnu likvidaciju svega što nije srpsko u opštini Prijedor, izražavamo svoje ogorčenje i zabrinutost zbog ponašanja Suda BiH!

Dušan Fuštar je saučesnik u najgorim zvjerstvima počinjenim na prostoru opštine Prijedor. Komandovao je grupom psihopata čijim se pojavljivanjem u logoru "Keraterm" znalo da se u toku nekoliko sati ove smjene stražara, sigurno zauvjek gubi trag najmanje trojici bespomoćnih, izgladnjelih i ni krivih ni dužnih Bošnjaka i Hrvata!

Isto tako, Sud BiH je znao, što je potvrdio u optužnici da je imenovani učestvovao u selektivnom odabiru najmanje 20 zatočenika koji su odvedene u smrt i bez obzira na tu činjenicu ipak izriče ovako licemjernu kaznu kojom, kako to reče tužilac tužilaštva BiH gospodin Peter Kidd: "Tužilaštvo smatra da je kazna u visini od devet godina u javnom interesu, te da Sud treba imati u vidu princip jednakosti i kazne supočinilaca koje su izrečene u Haagu. Pored ljudske vrijednosti izjašnjenja optuženog da je kriv, uštedjet će se vrijeme Suda za provođenje dokaza, a predstavlja i pozitivan uticaj na žrtve jer se radi o iskrenom kajanju!"

O kakvom pozitivnom uticaju na žrtve priča gospodin Kidd, i kakvo iskreno kajanje iako gospodin Kidd dalje navodi:

"Najveći broj prozivki i premlaćivanja bilo je u Fuštarevoj smjeni, koji je svjesno i namjerno doprinio jačanju udruženog zločinačkog poduhvata svojim postupcima i djelima", i dalje:
"Fuštar je bio na položaju od povjerenja i trebao je iskoristiti ovlaštenja i spriječiti premlaćivanja i zlostavljanja. Tužilaštvo prihvata da Fuštar nije lično premlatio i ubio nekog zarobljenika, te da nije učestvovao u masakru u sobi 3!"

Nažalost, kao ni do sada, žrtve i porodice ubijenih nemaju pojma o kakvoj se to nagodbi radi, i sumnjaju u iskrenost istih, jer ni dosadašnje nagodbe sa najvećim monstrumima novije historije u Evropi nisu rezurtirale barem pronalaskom tijela nevino pogubljenih, za čije lokacije sigurno znaju njihove ubojice pa i Fuštar. Osim toga, Tužilaštvo zna za masakr u hali 3 navedenog logora i nadamo se da je barem ime počinioca ili više njih rezultat ovako interesantne nagodbe djelioca pravde sa ubojicom!

Sud je uvažio žalbu branioca Jokića i omogućio porodici ovoga ubojice da se do odlaska na izdržavanje kazne vidi s porodicom, što se nikada neće dogoditi porodicama onih "dvadesetak" od strane Fuštara selektivno odabranih žrtava za čiju selekciju i ubijanje je upravo odgovoran on!

Nadati se da osim što će se vidjeti s porodicom, imenovani neće naći za shodno da pobjegne, što je sam i potvrdio, a isto tako nadati se da neće imati priliku susresti se sa svojom starom družinom i podijeliti im imena onih kojima trebaju dati do znanja da ućute kada im to zauvjek u ljeto 1992.godine nisu uspjeli dati!

Sud BiH je ovim postupkom ponizio žrtve i njihove porodice mjereći visinu kazne sa ušteđenim vremenom , odnosno novcem kojim se, kako to kažu:"uštedjeti vrijeme Suda za provođenje dokaza!". Kakav je smisao uopšte i dokazivanja počinjenog ako će se ista stvar desiti i 30.maja sa Mejakićem, Kneževićem i Grubanom!?

Ovakvim načinom rada žrtve su dovede u dilemu o tome koliko nam je uopšte potrebno odijeljenje za ratne zločine Suda BiH!

Pozivamo sve institucije i udruženje koja se bave istim ili sličnim stvarima, a dijele naše mišljenje da se oglase i da nam daju podršku do konačnog ostvarivanja pravde u BiH!

UDRUŽENJE LOGORAŠA "PRIJEDOR92"

 

U Prijedoru, 29.05.2008.godine

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.