Grad bezimenih ulica

Čak 50 odsto prijedorskih ulica i trgova, posebno u izbjegličkim naseljima, nema naziv ili njihovo ime nije adekvatno. Ovo vruće pitanje podijelilo je odbornike u lokalnom parlamentu, pa na posljednjem zasjedanju Skupštine opštine nije usvojen Nacrt odluke o kriterijumima i postupku za određivanje i promjenu imena prijedorskih ulica i trgova.

Od 31 odbornika u prijedorskom parlamentu za usvajanje tog dokumenta, koji je za cilj imao da Prijedor više ne bude grad bezimenih ulica, samo njih 14 bilo je za.

 

Dušan Tubin, predsjednik opštinske komisije, kojoj je istekao mandat i koja je gotovo četiri mjeseca utvrđivala kriterije za imenovanje prijedorskih ulica i trgova ili promjenu postojećih naziva, tvrdi da bi ovo pitanje bilo riješeno da nije bilo uskostranačkih interesa nekih odbornika.

“Žao mi je što je to tako ispalo, jer su članovi komisije imali poštene namjere i izdefinisali 12 kriterijuma. Odbornicima, prije svih iz DNS-a i SDS-a, nije se svidio samo jedan kriterijum, a to je da se ulicam i trgovima ne daju imena ličnosti iz protekog rata. No, ni to nije sporno, jer se prema prethodnim kriterijumima omogućuje građanima kroz javne rasprave da se opredijele i za ta imena”, kazao je Dušan Tubin.

On smatra da je ovakvim stavom lokalnog parlamenta samo produbljen haos koji vlada u Prijedoru, jer zbog bezimenih ulica problema imaju svi, posebno građani, poštari, ali i policajci i vatrogasci.

Dragomir Gavranović, odbornik DNS-a u prijedorskom parlamentu, kaže da je i sam glasao protiv kriterija koje je izdefinisala opštinska komisija.

“Protiv sam bio jer komisija nije radila u interesu svih građana. Nedopustivo je da iz Prijedora budu ‘protjerani’ heroji proteklog rata, koji su svoje živote dali za slobodu grada i RS. U susjednom Sanskom Mostu ulice imaju imena njihovih boraca iz prošlog rata i zaslužnih građana i očito ih ne misle mijenjati”, kategoričan je Gavranović.

Njegovo mišljenje dijeli i dr Ratko Stojić, odbornik SDS-a, koji kaže da se istorijske činjenice i ne smiju mijenjati.

Dok traju politička prepucavanja odbornika, ovaj ogroman posao u vezi s imenovanjem ulica i promjenom naziva nekih od njih, uključujući i gradske trgove, najvjerovatnije će biti prepušten narednom sazivu opštinskog parlamenta, koji će biti konstituisan poslije oktobarskih izbora.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.