Otvoreno pismo Visokom predstavniku

Pise: Nijaz Brkic

Narodni poslanik i Sef poslanickog kluba u Paralamentu Republike Srpske gospodin Muharem Murselovic nakon jucerasnje posjete Visokog predstavnika, gospodina Miroslava Lajcaka Prijedoru, javno se, otvorenim pismom obratio Miroslavu Lajcaku.

Isflustriran „ishitrenim“ izjavama i unaprijed srocenim i pripremljenim zakljuccima organizatora ovog skupa, te selektivnim i pristrasnim odabirom ucesnika skupa, moram da reagujem, porucuje Murselovic.

 

Istup i gospodina Lajcaka u debati o Evropskoj perspektivi BiH u svijetlu sveukupne i narasle povratnicke problematike, bas na primjeru Prijedora, gospodin Murselovic nije mogao presutjeti. Iako su organizatori ovog skupa (ne)svjesno zaobisli njegovo ime, vjerovatno pretpostavljajuci da ce im njegovo prisustvo biti od smetnje u realizaciji njihovih nakana, da na primjeru Prijedora se svjetskoj javnosti pokaze, da je u Republici Srpskoj, Prijedor „najsvjetliji“ primjer suzivota, tolerancije i razumijevanja sa veoma izrazenim stepenom demokratije jednostavno ne mogu a da ne reagujem ovako proizvoljno izrecenim i ishitrenim nebulozama, porucuje Murselovic.

Moja savjest mi nalaze da kao osoba od povjerenja kod mojih sunarodnjaka, pa i drugih cestitih gradjana, pogotovo i iz obaveze sto sam u poslanickom mandatu, budem do kraja iskren, kako prema ovim ljudima, tako i prema povratnicima i kompletnoj javnosti. Uzimam sebi za pravo na dobru informisanost, pogotovo kada su u pitanju povratnici i njihova problematika i protiv sam svakog oblika zaobilazenja istine, nepravde i diskriminacije.. porucuje Murselovic.

Otvoreno pismo gospodina Muharema Murselovica upuceno Visokom predstavniku, gospodinu Miroslavu Lajceku, u cijelosti dajem citalackom auditoriju na uvid;

Murselovic Muharem
Poslanik u NSRS
Prijedor

Otvoreno pismo gospodinu Visokom Predstavniku

Gospodine Miroslave Lajcak,
Veoma sam bio obradovan kao i hiljade povratnika da ste juce 13.05.2008.godine posjetili nas grad Prijedor i ucestvovali u debati o Evropskoj perspektivi BiH. Slazem se sa Vama da nas grad „simbolizira tragicnu proslost“ (preko 4.150 ubijenih civila i logori smrti „Omarska“, „Keraterm“), ali da je „ogroman uspjeh u povratku“ ne misle povratnici kao ni ja, jedan od vodja povratka u Prijedor.

Povratnici su diskriminirani u svakom pogledu. Hiljade civilnih zrtava rata ne mogu ostvariti svoj status za porodicnu invalidninu, ni po zakonima Federacije BiH, jer su se vratili u RS, ni po zakonima entiteta u kojem zive.

Primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se u RS primjenjuje 01.01.2005.godine ni jedan Bosnjak nije zaposlen u lokalnoj upravi, iako je to bila obaveza, kao i utvrditi status svih sluzbenika u roku od godinu dana od stupanja Zakona na snagu i uskladiti zaposljavanje sa popisom iz 1991.godine. U javnim preduzecima i ustanovama nema uopste zaposlenih Bosnjaka i Hrvata iako je to Ustavna obaveza.

Infrastruktura u Mjesnim zajednicama ( asvaltiranje puteva, niskonaponska mreza itd. ) obnavlja se najvise u naseljima gdje zive Srbi. U naseljima gdje zive povratnici uglavnom sva infrastruktura obnavlja se vlastitim sredstvima ili nesto simbolicno uradi lokalna uprava.

U gradu u kojem kako Vi kazete „mnogo toga je uradjeno“ po ratnom regulacionom planu sruseno je 9662 objekta i svi vjerski objekti Hrvata i Bosnjaka. Gospodine Lajcak da ste reagovali o buducnosti u povratnickim naseljima u Kozarcu ili na Brdu sami mjestani bi vam kazali da ih je svaki dan sve manje i da svakodnevno odlaze ( Finska, Slovenija, Hrvatska a u Kozarcu zadnjih deset godina nije sklopljen brak sa domicilnim mladicem ili djevojkom.) U najskorije vrijeme ovdje nece zivjeti niko, a prazne kuce ce svjedociti da su tu nekad zivjeli Bosnjaci.

Na kraju gospodine Lajcak, ne mogu da cinicno ne primjetim da Vasi domacini u Prijedoru Nacelnik Marko Pavic i Predsjednica SO-e Azra Pasalic na javnoj debati o Evropskoj perspektivi BiH, su personifikacija stranaka Demokratskog narodnog saveza i Socijal demokratske partije, koji su u Parlamentarnoj Skupstini BiH u aprilu 2008.godine glasali protiv pocetka reforme policije, tj. protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU, odnosno protiv „Evropske perspektive BiH“.

S postovanjem,
Prijedor, 14.05.2008.godine

Murselovic Muharem

 

 

MojPrijedor.com

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.