POZIV NA PROTEST

Dusan Fustar je od danas (26. maja) na slobodi. Pustili su ga da ceka odluku zalbenog vijeca kod kuce. Priznao je krivicu, dobio devet godina, izracunao je da mu taman toliko treba da bude slobodan jer je 2/3 kazne vec proveo u pritvorskoj jedinici, sto mu daje za pravo da ocekuje da ga potpuno oslobode.

Dobrovoljno se predao, priznao krivicu i eto ga vec na slobodi. To sto je bio komandir najgore smjene u logoru smrti Keraterm vise uopste nije bitno. Sud Bosne i Hercegovine i Tuzilastvo Bosne i Hercegovine su ovom presudom pokazali da su jednako odvratni i licemjerni kao sto je bio i Tribunal u Hagu, kada je u pitanju kaznena politika i izricanje smijesno malih kazni za najteza krivicna djela.

Imamo li pravo da budemo ogorceni zbog toga? Nemamo. Nije mi poznato da je ijedan logoras, ijedan Prijedorcanin uopste, pratio sudjenje Mejakicu i ostalima u Sarajevu. Pokazali smo totalnu nezainteresovanost za jedan od najvaznijih procesa u kojem se utvrdjuju cinjenice o prijedorskim logorima smrti. Za Fustara je sada mozda vec kasno, ali imamo sansu da reagujemo kod preostale trojice optuzenih. Mejakicu, Knezevicu i Grubanu se treba u petak izreci presuda.

Pozivam oba prijedorska logoraska udruzenja i sve prezivjele logorase i porodice ubijenih i nestalih logorasa da tog dana (30.maj) protestvujemo pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine. Moramo im pokazati da nam je stalo i da nismo zaboravili patnju i smrt u prijedorskim logorima. Ukoliko ne pokazemo interesovanje Sud BiH bi veoma lako mogao i preostalu trojicu optuzenih pomilovati i vrlo brzo pustiti na slobodu.

Protestni skup treba najaviti na vrijeme, i Sudu BiH i policiji u Novom Gradu, a nase nezadovoljstvo mozemo izraziti putem transparenata. Logorasi tog dana moraju ispuniti do kraja mjesta u sudnici koja su upravo i namijenjena zrtvama da mogu pratiti procese.

Samo tako mozemo sprijeciti da tuzilac u obrazlozenju sporazuma sa zlocincem hladnokrvno tvrdi da se priznanje i pokajanje pozitivno odrazavaju na zrtve a da te zrtve uopste ne znaju da je Fustar ista ikom priznao, jer o tome ih nisu obavijestili niti prijedorski mediji niti javni servis RTRS. Samo nasim prisustvom na sudjenjima i protestima mozemo pokazati Sudu Bosne i Hercegovine da ta institucija nema moralno pravo da dokazane ratne zlocince vraca medju nas a da nisu proveli niti dana u pravom zatvoru.

Posto se nalazim u Beogradu do srijede nisam u mogucnosti da pomognem u tehnickoj realizaciji organizovanja putovanja protestanata u Sarajevo, ali ocekujem da ce oba prijedorska udruzenja logorasa obezbijediti i autobuse i ucesnike protesta, te da ce vec sutra najaviti odrzavanje protesta pred zgradom Suda BiH.

Udruzenjima logoras bi trebao biti prioritet kaznjavanje ratnih zlocinaca odgovornih za patnje i ubistva u logorima, za sve drugo ce biti vise vremena. Ovo je najhitnije.

26.maj 2008. godine, Beograd

Edin Ramulic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.