16. GODINA POSLIJE: KOZARAČKI TEVHID

24. MAJ 2008, ČIKAGO – KOZARAC:

Piše: Sade Alić
sadealic@gmail.com

U organizaciji Udruženja Kozarčana iz Čikaga u subotu je organizovan Kozarački Tevhid povodom 16-naesto godišnjice napada i agresije na grad Kozarac sa okolnim mjestima. Iako je bilo dosta prijedloga da se Tevhid pomjeri makar za dan ili dva jer je u Čikagu ali i u Americi ovog vikenda bilo veoma burno:u St. Loiusu (susjedna država) se održavaju Susreti Bošnjaka najveće i najmasovnije godišnje okupljanje Bošnjaka sa glasovitim imenima kod Bošnjaka. Ovaj put tu su predsjednik Haris Silajdžić i reis-ul-ulema Mustafa ef. Ceric i to su samo neki od uticajnih gostiju, a u Čikagu su Dubičani organizovali svoje tradicionalno okupljanje, ipak Udruženje Kozarčana nije odustalo od namjere da se Tevhid održava upravo na taj dan.

Računalo se da neće biti neka posjeta međutim pojavilo se na stotine kako Kozarčana tako i Bošnjaka iz svih krajeva BiH.

Ove godine održali smo Tevhid u našoj novoj, prelijepoj džamiji na Western ave, a predvodio ga je imam Bosansko Islamskog Kulturnog Centra (BICC) Kemal ef. Karić koji je bio na Susretima Bošnjaka i na ovaj dan, poslije obavljenih par sastanaka sa svim imamima u Sjevernoj Americi doputovao nazad u Čikago da bi predvodio Tevhid (put Čikago – St. Louis je 6 sati vožnje).

Uvodnu riječ povodom okupljanja Bošnjaka a povodom ovog dana dao je predsjednik Udruženja Kozarčana Muhamed Kulašić – Kule te najavio program.

 

Započelo se sa učenjem Kur'ana a potom je hor ilahija BICC-ija proučio nekoliko ilahija i recitacija. Oni su svoje nastupanje započeli ovako:

„Selam alejkum. Mi smo hor ilahija i kasida BICC-ija. Želimo da Vas poselamimo i ako nismo svi rodom iz Kozarca večeras smo svi Kozarčani i svi dijelimo bol Kozarčana“.

Izveli su nekoliko dirljivih ilahija ali ipak najdirljivija ilahija je bila ona o Kozarcu tj. našoj Čaršiji:

„Hej Čaršijo,
Prepuna si rana,
Još ti vrele suze,
S oka svima teku“

Pa spomenimo imena ovih vrijednih djevočica: Amra Džafić, Adela Kadirić, Naida Smajić, Fatima Vikalo, Djejna Habibović, Mirela Divović, Edina Alihodžić, Mirela Čaušević, Ajla Ramić Merima Prijić i Ismira Dacić.

Potom su nastupile recitacije naših najmlađih koje je sa našom dječicom pripremila naša Munira Fazlić koja je ujedno i nastavnik Bosanskog u BICC-iju.

Ne ostaviše nikog ravnodušnim pjesmice o Kozarcu a u izvedbi: Alena Haterić, Sare Elkasović, Ajle Ramić, Merime Prijić, Lejle Bešić i Kanite Alić.

Onda je naš pjesnik i sugrađanin Prijedorčanin Hazim Hadžalić odrecitovao svoju dorađenu poemu o Kozarcu i domovini BiH.

 

 

I moja malekost je učestovala u programu. Naglašeno je da se trebamo podsjećati i pričati o našim šehidima pojedinačno, naročito našoj djeci.

Naveden je primjer objašnjavanja ovog dana djeci koja su rođena izvan BiH. Na pitanje djeci da li vole svoje nastavnike ovdje u Čikagu, kažu da vole, a da li vole svog vjeroučitelja i imama, ponovo potvrdan odgovor. Eh, tako smo i mi voljeli svoje nastavnike Sadetu i Bečira Medunjanina ali ih ubiše baš zato što su bili naši dobri nastavnici. Voljeli smo i svog imama Hamida Softića koji je bio tako aktivan u Kozarcu, pa i njega ubiše. Ali djeco naša, nisu ih ubili rafalom nego je njihovo ubijanje i mučenje trajalo danima a takvu sudbinu doživeše mnogi i iz tog razloga se okupljamo večeras i okupljaćemo se uvijek da ih nikada ne zaboravimo.

Iskoristio sam priliku da kažem nešto i o našoj novoosnovanoj stranci Nova Građanska Inicijativa – Kozarac i pozvao sve da se učlane u ovu stranku te da se registruju i glasaju, tako da smo ovo noć dobili i prve članove NGI – Kozarac odavde iz Čikaga. Uskoro sa Udruženjem Kozarčana osnivamo Mjesni Odbor NGI-Kozarac ovdje u Čikagu sa svojim Kozarčanima ali i Prijedorčanima i svim prijateljima ovog kraja BiH. Biće pune ruke posla jer je toliko pitanja na koje treba dati odgovore iz opravdanih razloga jer mnogi ne razumiju političku situaciju u ovom dijelu BiH niti sam način glasanja ovog puta. Sastanak je zakazan u subotu 31. maja u 5 pm (u 17:00 sati) u istim prostorijama tj. BICC-iju.

Zatim je proučen tevhid te klanjan akšam namaz a potom se pristupilo u restoran džamije gdje su vrijedni Kozarčani pripremili razna jela.

Kao i uvijek Kamber Catering tj. Kamber Hadžić je odradio fantastičan posao a naše hanume pripremile razna jela od kvrguše do hurmašica.

Nama riječi kojima bi se opisalo koliko su naše hanume vrijedne u ovom dijelu posla kojeg uvijek i iznova koordinira naša Sabaheta Kahrimanović.

 

 

 

Sljedeće veliko okupljanje koje priprema Udruženje Kozarčana je Veliki Kozarčki Teferič (piknik) koji će se održati 5. Jula ove godine ovdje u Čikagu i pozivamo sve da za ovaj datum budu u Čikagu.

Dragi moji, eto vidite kako to Kozarčani u Čikagu rade. Drago nam je i pozdravljamo naše u Ženevi koje smo spomenuli ovu noć da obilježavaju ovaj dan sa tevhidom kao i mi i dajemo im punu podršku i u daljnjim projektima. Malo dobre volje, jer smo inače po prirodi vrijedni ljudi i možemo se organizovati.

 

 

Ja ću ponovo i uvijek iz početka apelirati i pozivati sve Kozarčane ma gdje bili da se organizuju kako kroz Udruženja, Klubove ili Mjesne Odbore NGI-Kozarac i tako doprinesu svima nama, prvenstveno da se družimo i okupljamo i da nikada ne zaboravimo ono što nam se desilo te da nam se nikada, nikada više ne ponovi 1992 godina tj. agresija i genocid.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.