Zvanično otvorena palača predsjednika RS-a

Palača predsjednika Republike Srpske, u čiju je adaptaciju uloženo 11 miliona KM, danas je i zvanično otvorena u Banjoj Luci i bit će trajno sjedište predsjednika i dvojice potpredsjednika RS-a, te Ureda srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iako je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila brojene neregularnosti tokom adaptacije tog zdanja i dala negativno mišljenje povodom utrošenih sredstava, najviši predstavnici vlasti su na današnjoj ceromoniji otvaranja naglasili da je najvažnije da je Kabinet predsjednika konačno dobio svoje sjedište, dostojno funkcije predsjednika.

 

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović kazao je da su u proteklim godinama institucije RS-a radile u teškim i neadekvatnim uvjetima, te da je Kabinet predsjednika imao sjedište u improviziranim i tuđim zakupljenim prostorijama, počevši od montažne barake, preko hotelskih prostorija pa do prostorija Banskog dvora.

Sada je vrijeme, naveo je, da i institucija predsjednika RS-a, dobije svoje vlasito sjedište, u kojem ima odgovarajuće uvjete za rad i “moći će efikasnije da funkcionira i da autoritativnije predstavlja RS”.

Zgradu, novo sjedište predsjednika RS-a, izgradila je nekadašnja vlada Vrbaske banovine 1936.godine, a obnovu i rekonstrukciju osigurala je Vlada RS-a iz programa javnih ulaganja u 2007.godini. Također, zgrada je pod zaštitom države BiH kao historijska i graditeljska vrijednost.

Kuzmanović tvrdi da su posljednji radovi na njenoj adaptaciji, koje je pokrenuo pokojni predsjednik Milan Jelić, obavljeni tako da autentičnost objekta bude sačuvana.

On je u govoru rekao da je “istorija pokazala da se svaka vlast u svim epohama cijenila po tome šta iza sebe trajno ostavlja”.

Kuzmanović je dodao i da je RS “svakim danom jača, bez obzira na sva iskušenja na koja je nailazila i na koja još nailazi”.

Rekao je i da je RS postala trajna i nesporna ustavna institucija te da radi u interesu svojih građana, bez obzira na to koje su nacije, vjere i kulture.

“RS će se i dalje boriti svim dozvoljenim političkim, demokratskim i civiliziranim sredstvima da u cjelini sačuva svoje ustavom zagarantirane nadležnosti, identitet i suverenitet. Gradeći čvršću i srećniju RS gradimo istovremeno i BiH na njenom evroatlantskom putu”, istakao je entitetski predsjednik.

Najavio je i da će od 5.maja u ovoj zgradi raditi i Ured građana.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović je rekao da su institucije predsjednika i potpredsjednika RS-a dugo bile bez svog sjedišta, tako da je dobro da je ovom zgradom riješeno to pitanje.

Osmanović je rekao da ne želi da ulazi u to da li je opravdano trošenje 11 miliona KM na adaptaciju palače predsjednika, jer on nije ni pitan u vezi s utroškom tih sredstava.

“Svako ko vidi ovaj prostor može sam procijeniti kako je to urađeno”, rekao je Osmanović.

Potpredsjednik Davor Čordaš rekao je da je najbitnije da jedna ustavno najača institucija u RS-u ima svoj prostor, u kojem je vlasnik, a ne podstanar, te da je to dobra poruka svima.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik, također, je naglasio da je najvažnije da je riješeno pitanje trajnog smještaja institucije predsjednika RS-a i da je najbolje da ovaj objekt služi toj svrsi.

“Naravno, bit će i onih zlonamjernih koji će u svemu što se gradi vidjeti neki problem, ali to pripada njima. Mislim da je ovo još jedna institucionalna pobjeda u RS-u”, rekao je Dodik dodajući da će ova zgrada “na razglednicama koje budu odlazile iz Banje Luke biti tretirana kao palača predsjednika RS-a i to je ono najvažnije”.

Uvjeren je da će sve to omogućiti bolju funkcionalnost Kabineta predsjednika i dvojice potpredsjednika, kao i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na svečanom otvaranju zgrade prisustvovali su predstavnici vlasti RS-a, srpski predstavnici u bh. institucijama, a nije primijećen niko iz opozicionih stranaka.

Podsjećamo, zbog utvrđenih nepravilnosti tokom adaptacije ove zgrade smijenjen je generalni sekretar Kabineta predsjednika RS-a Mirko Stojić.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.