Srbi moraju prihvatiti svoju budućnost unutar BiH

Nema nikakvog nezavisnog puta za Republiku Srpsku (RS), odvojenog od BiH, kojim bi pristupila euroatlantskim integracijama, izjavio je danas američki ambasador u BiH Čarls Ingliš (Charles English), koji je studentima diplomatije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu održao predavanje o temi “Američka vanjska politika u BiH”.      

“Srpskim političkim liderima poručujem da moraju prihvatiti svoju budućnost unutar BiH. Odvajanje bilo kojeg dijela ove zemlje, ne samo što je neprovodivo, nego je neprihvatljivo i opasno. Retorika koja čak nagovještava takvu mogućnost je detabilizirajuća. Secesija, ni pod kakvim okolnostima, nije moguća”, kazao je ambasador Ingliš.

 

Prema njegovim riječima, umjesto osporavanja državnih institucija, njihovog potkopavanja i slabljenja, srpski lideri bi trebali aktivno tražiti načine da ih poprave i reformišu, na dobrobit svih građana BiH.      

“Moraju shvatiti da slabljenjem države ne mogu ostvarivati interese RS”, kazao je on.
      
Bošnjačkim liderima je poručio da ne dozvole da prošlost upravlja njihovim političkim planovima ili da ograničava njihov pristup reformama.
      
“Ostavština ratnih godina još uvijek se nadvija nad BiH i tako će biti još dugo. Ovo je neminovno i to je tragedija. Moja vlada vjeruje da oni koji su počinili zločin moraju biti privedeni pravdi. Kretanje naprijed ne znači zaborav, ono ne poriče činjenicu stradanja u prošlosti ili važnost pamćenja. Opravdano je tražiti od drugih da se otvoreno suoče sa prošlošću, ali da bi se BiH kretala naprijed, vi također morate doprinijeti izgradnji povjerenja. Politika osvete neće vas odvesti u NATO savez, niti u Evropsku uniju (EU)”, poručio je američki ambasador.      

Naglasio kako politički lideri koji obećavaju sve, koji obećavaju da se prošlost može prepravljati, nude prazna obećanja.      

“Politika zasnovana na vladavini većine vodi ka produbljivanju nepovjerenja i ne može dovesti do stabilne demokratije, koju bošnjački lideri tvrde da žele. BiH trebaju mehanizmi kontrole i ravnoteža nadležnosti, kako bi se zaštitili interesi svih konstitutivnih naroda i manjina. Bošnjački politički lideri također imaju odgovornost za funkcionalnost institucija državnog nivoa, jer je njihova učinkovitost ključna za pristupanje euroatlantskim integracijama. Nedgovorno je politizirati državne institucije ili pretpostavljati uske etničke interese širim interesima države pri upravljanju tim institucijama”, kazao je on.       

Hrvatskim političkim liderima je poručio da moraju prihvatiti činjenicu da se dalje etničke podjele već podijeljene BiH nikada neće desiti, te da se slaže sa njihovom dijagnozom mnogih problema sa kojima je BiH suočena.    

“Moja vlada se slaže sa vama da se država BiH mora ojačati, da bez osnovnog nivoa autonomije i vjerodostojnosti BiH ne može, a morala bi, voditi euroatlantski proces integracije. Zbog toga je moja vlada podržala i nastaviće podržavati ustavnu reformu. Nažalost, takmičarski prijedlozi koji se fokusiraju na unutrašnje granice BiH i teritorijalnu organizaciju su raspalili etničke podjele. Oni su odvukli pažnju sa razgovora koji se moraju voditi o državnim strukturama koje su dovoljno funkcionalne i efikasne da ispune obaveze koje je BiH preuzela na putu ka euroatlantskim integracijama”, poručio je ambasador Ingliš.      

Između ostalog, naglasio je kako SAD vjeruju da građani BiH zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost u okviru euroatlantskih struktura, te da od svojih političkih lidra treba da traže da im takvu budućnost i osiguraju.      

“BiH je napravila korak bliže svojoj sudbini unutar euroatlantskih struktura, ali je odgovornost bh. lidera tim korakom proporcionalno postala veća. Za nekoliko decenija, historičari će se osvrnuti na to kako se BiH transformirala iz poratnog, etnički podijeljenog društva u vitalnu i prosperitetnu, multietničku državu. U svojoj analizi, oni će identificirati prekretnicu kada su bh. lideri prepoznali svoju zajedničku sudbinu i iskoristili trenutak za postizanje ovakvog ishoda. Apelujem na sve vas, izabrane lidere i građane, da dopustite da taj trenutak bude sada”, kazao je američki ambasador u BiH.
 

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.