Hurijama 5.500 dolara pomoći

Sade Alić (37) iz Kozarca, bivši je borac 17. viteške krajiške brigade. Sa 22 operacije nakon teškog ranjavanja, od 1995. godine sa suprugom i troje djece živi u Čikagu. Iako invalid, Sade je jedan od najaktivnijih Bošnjaka Čikaga.

Ovih dana došao je u BiH i donio 5.500 dolara za sanski Karate klub "Hurije". Novac je predao treneru i bivšem saborcu Kemalu Hodžiću Hepi.

– Sredstva je prikupilo Udruženje Kozarčana u Čikagu, gdje živi oko 300 porodica iz Kozarca. Saznali smo da sanske "Hurije" imaju novčanih poteškoća i obavijest za pomoć objavili na našoj TV "Bostel" Nihada Mehanovića. Osim toga, i mi imamo naše karatiste koji su pomogli ovu akciju – objašnjava Alić, čije sve troje djece Muahmed, Adem i Kanita treniraju karate. Udruženje Kozarčana osnovano je kada se nije uspjelo sa formiranjem udruženja Prijedorčana.

Sade Alić je jedan od inicijatora organiziranja "gradskog" džemata u sjevernom dijelu Čikaga još 1999. godine.

– Osjetila se potreba, jer je stari džemat udaljen od grada 35 kilometara. Počeli smo sa organiziranjem mekteba, a danas imamo islamski centar sa džamijom, restoranom, kuhinjom i ostalim sadržajima. Imam u našoj džamiji je Kemal ef. Karić, a saradnja je odlična i sa džematom u kome je imam prof. Senad ef. Agić, inače glavni imam IZ Sjeverne Amerike – priča Alić.

Alić je prošle godine organizirao i prvo obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH, a tada je promoviran i njegov list "Naša svijest".

– Moje novine izlaze mjesečno na 62 stranice. Za "Našu svijest" pišu Šefket Porčić, Fatmir Alispahić, Selena Seferović, Esad Krcić, Nihad Krupić i drugi autori. Ja sam i glavni, odgovorni i tehnički urednik, novinar i fotoreporter – kaže Alić.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.