Dezinformacije o registraciji

Ovih dana se jedna, inače dobra inicijativa, pretvorila u veliki problem za naše građane u dijaspori. Naime, prema informacijama koje smo dobili, jedan naš dobronamjeran zemljak je pokrenuo inicijativu da se građani BiH koji žive van zemlje registruju za predstojeće opštinske izbore. Otvorio je e-mail adresu na koju je preporučio da se šalju podaci kako bi se obavila registracija. Kao datum do kojeg treba poslati podatke naveo je 25. mart ove godine. Građani koji su nepažljivo pratili informacije o ovoj inicijativi su zaključili da je to zadnji rok za registraciju. Vijest se prenosila od usta do usta, i telefon projekta Izborni budilnik bio je neprekidno zatrpan pozivima uspaničenih građana koji su se bojali da će propustiti priliku da glasaju na izborima u BiH.

Da bi se ova panika smirila, objavljujemo stvarne činjenice vezane za ovogodišnje opštinske izbore u BiH:

1. Izbori se održavaju 05. oktobra 2008.

2. Prema još uvijek važećem Izbornom zakonu, Centralna izborna komisija BiH će objaviti odluku o raspisivanju izbora 08. maja 2008. Tek od tog datuma je otvoren proces registracije i počinje teći rok za registraciju.

3. Krajnji rok za registraciju birača za predstojeće izbore je 22. juni 2008.

4. Donošenje novog Izbornog zakona očekuje se početkom aprila ove godine. Nakon toga, Izborni budilnik će objaviti sve informacije koje se tiču ostvarivanja glasačkog prava građana u dijaspori.

5. Odmah nakon donošenja novog zakona, Izborni budilnik će preko svih organizacija koje okupljaju naše građane u Švedskoj početi sa kolektivnom registracijom, kako bi građani izbjegli dodatne napore i poštanske troškove.

Dakle, ostaje samo da pratite web stranicu Izbornog budilnika i časopise na našem jeziku: Bosansku poštu, Glas BiH i Ženu, kako bi izbjegli da budete žrtva dezinformacija u vezi sa izborima u BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.