Sulejman Tihić za Oslobođenje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić istakao je jučer u izjavi za Oslobođenje kako će razmisliti da li će prisustvovati sastanku lidera šest političkih partija sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčak­om, na kojem bi se trebalo razgovarati o reformi policije, ako takav poziv kojim slučajem i dobije.

„Nemam nikakvih zvaničnih najava takvog sastanka. Poziv za takvo što mi nije stigao. Ako i bude, zavisi hoću li mu se odazvati od dnevnog reda. Sumnjam da će mene i zvati da dođem na skup, ako bude riječi o reformi policije. Vjerovatno će to biti upriličeno za pet lidera koji se slažu oko tog procesa. Ja ili bilo ko iz SDA bi im očito samo smetali”, naveo je Tihić.

 

On je istakao kako SDA nije i neće mijenjati svoje stavove u pogledu prijedloga zakonskih rješenja koja su ponuđena u parlamentarnoj proceduri od tri poslanička kluba. Radi se o manje više istim zakonskim rješenjima kakva su ranije stigla od Vijeća ministara BiH, a koje je odbacila u dva navrata i sama Zajednička komisija za odbranu i sigurnost.

„Ono što nam se nudi nije ni početak reformskog procesa, a kamoli njegov stvarni odraz. Mi ne možemo takvo što podržati. Od nas se traži ultimativno ili uzmi ili ostavi na što mi ne želimo pristati“, naveo je Tihić.

Iako su postojale najave kako će nakon što je u parlamentarnoj proceduri palo donošenje zakonskih prijedloga o reformi policijskih struktura, u izradi novih rješenja učestvovati svi, odnosno da će biti ponuđeno da se u to uključi i SDA, to se nije desilo. Čak štaviše, tri od ukupno šest stranaka parlamentarne većine izašlo je sa vlastitim prijedlozima – SNSD, SBiH i HDZ.

Predsjednik SDA potvrdio je kako ni on, a niti bilo ko od poslanika te stranke nikada nije dobio poziv da učestvuje u razgovorima niti kreiranju novih zakonskih rješenja.
„Sve se vjerovatno odvijalo na relacijama Živković – Belkić, odnosno SNSD i SBiH. Predstavnici SDA nisu bili uključeni“, naveo je Tihić.

On je istaknuo kako će budući koraci SDA zavisiti od toga kakva se zakonska rješenja vezano za policijsku strukturu budu usvojila.
Ustavni osnov

Tihić nije odbacio ni mogućnost da delegati ove stranke u Domu naroda Parlamenta BiH izjave povredu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, te se u skladu s tim zatraži očitovanje Ustavnog suda Bo­sne i Hercegovine o donesenim rješenjima.

„Vidjet ćemo. Za takvo što postoje ustavni osnovi. Sače­kat ćemo da vidimo kakav ćemo tekst imati u konačnici“, zaključio je predsjednik SDA.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na nastavku sjednice, zakazane za 10. april, trebali bi se odrediti kada će se i hoće li se očitovati o sva tri ili samo jednom zahtjevu za hitni postupak donošenja prijedloga zakona o policijskoj reformi.

Ako se usvoji ovakav zahtjev, tek onda se otvara rasprava o tekstu, s tim što nije moguće ulagati amandmane niti ga dodatno mijenjati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.