BiH napravila važan korak prema punopravnom članstvu u NATO-u

Mislim da je Bosna i Hercegovina napravila vrlo važan korak prema punopravnom članstvu u NATO-u, riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića danas po povratku delegacije BiH sa samita NATO-a u Bukureštu, gdje su lideri 26 država članica Alijanse uputili u četvrtak poziv vlastima ove države da se uključe u Intenzivirani dijalog (ID).

Silajdžić je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje je oko 13.30 sati stigao s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem i ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem, izjavio novinarima da smatra da je NATO prepoznao trud i postignute rezultate u oblasti reformi.

 

„Moram reći da je ovo rezultat dobre koordinacije na nivou države, posebno između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti“, naglasio je.

Izrazio je nadu da će BiH sljedeći korak, Akcioni plan za članstvo (MAP) napraviti ubrzo, već na samitu u Berlinu.

„To je posljednji korak pred poziv u punopravno članstvo NATO-a“, izjavio je.

Ministar odbrane Selmo Cikotić pojasnio je značenje Akcionog plana (MAP) riječima da je to „mehanizam za koji treba da ispunimo uslove izvršavanja svih obaveza predviđenih IPAP-om, sadašnjim dokumentom i intenziviranim dijalogom kao njegovom nadgradnjom“.

„Mi smo u toku realizacije većine obaveza koje su predviđene i IPAP-om i Intenziviranim dijalogom (ID) i cijenimo da ćemo u toku ove godine ispuniti većinu tih obaveza. Naravno, odmah nakon ovog samita mi radimo na izradi aplikacije za MAP, tako da s tom aplikacijom krećemo odmah, a očekujemo da će ova odluka na samitu intenzivirati i prisustvo, ali i kontrole MAP-a“, kazao je Cikotić.

On je spomenuo da „jedini otpor koji je odluci o prihvatanju ID-a za BiH postojao prije samita bio je vezan za tempo kojim se BiH kretala kroz PfP”.

„Iz tih razloga očekujemo da će biti sad nešto veći stepen kontrole izvršavanja svih do sada preuzetih obaveza, ali očekujemo da ćemo vrlo brzo, u narednih nekoliko mjeseci, imati aplikaciju za MAP“, naglasio je državni ministar odbrane.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.