Kozarac.ba

BiH napravila važan korak prema punopravnom članstvu u NATO-u

Mislim da je Bosna i Hercegovina napravila vrlo važan korak prema punopravnom članstvu u NATO-u, riječi su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića danas po povratku delegacije BiH sa samita NATO-a u Bukureštu, gdje su lideri 26 država članica Alijanse uputili u četvrtak poziv vlastima ove države da se uključe u Intenzivirani dijalog (ID).

Silajdžić je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje je oko 13.30 sati stigao s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem i ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem, izjavio novinarima da smatra da je NATO prepoznao trud i postignute rezultate u oblasti reformi.

 

„Moram reći da je ovo rezultat dobre koordinacije na nivou države, posebno između Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane i Ministarstva sigurnosti“, naglasio je.

Izrazio je nadu da će BiH sljedeći korak, Akcioni plan za članstvo (MAP) napraviti ubrzo, već na samitu u Berlinu.

„To je posljednji korak pred poziv u punopravno članstvo NATO-a“, izjavio je.

Ministar odbrane Selmo Cikotić pojasnio je značenje Akcionog plana (MAP) riječima da je to „mehanizam za koji treba da ispunimo uslove izvršavanja svih obaveza predviđenih IPAP-om, sadašnjim dokumentom i intenziviranim dijalogom kao njegovom nadgradnjom“.

„Mi smo u toku realizacije većine obaveza koje su predviđene i IPAP-om i Intenziviranim dijalogom (ID) i cijenimo da ćemo u toku ove godine ispuniti većinu tih obaveza. Naravno, odmah nakon ovog samita mi radimo na izradi aplikacije za MAP, tako da s tom aplikacijom krećemo odmah, a očekujemo da će ova odluka na samitu intenzivirati i prisustvo, ali i kontrole MAP-a“, kazao je Cikotić.

On je spomenuo da „jedini otpor koji je odluci o prihvatanju ID-a za BiH postojao prije samita bio je vezan za tempo kojim se BiH kretala kroz PfP”.

„Iz tih razloga očekujemo da će biti sad nešto veći stepen kontrole izvršavanja svih do sada preuzetih obaveza, ali očekujemo da ćemo vrlo brzo, u narednih nekoliko mjeseci, imati aplikaciju za MAP“, naglasio je državni ministar odbrane.

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.