Za napredak u reformama BiH dobila status ‘inteziviranog dijaloga’

“Odluka NATO-a da Bosni i Hercegovini dodijeli status «Intenziviranog dijaloga» pokazuje da međunarodna zajednica poštuje data obećanja da će nagraditi zemlju za ostvareni napredak”, izjavio je visoki predstavnik-specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Zvaničnici NATO-a jučer su u Bukureštu dodijelili Bosni i Hercegovini status “Intenziviranog dijaloga”.

 

“Intenzivirani dijalog” znači da će kontakti između Bosne i Hercegovine, NATO-a i zemalja članica NATO-a biti pojačani da bi se zemlja pripremila za Akcioni program za članstvo, koji vodi u punopravno članstvo u NATO-u.

“Odluka NATO-a je jasna nagrada za konkretan napredak ostvaren u programu reforme odbrane i došla je samo 16 mjeseci nakon što je BiH stupila u Partnerstvo za mir”, izjavio je Lajčak.

“Ova zemlja je pokazala da je ozbiljna u pogledu reforme odbrane te ambicija za članstvo u NATO-u.”

Bosna i Hercegovina je stupila u Partnerstvo za mir u decembru 2006. godine, nepunu godinu dana nakon što su na snagu stupili zakoni kojima je stvorena jedinstvena vojna struktura.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je čestitao ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću i načelniku Zajedničkog štaba BiH Sifetu Podžiću i svim članovima Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga koji su radili veoma naporno da bi omogućili ovaj uspjeh.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.