Kozarac.ba

Sutra ponovo o prijedlozima zakona o reformi policije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmata prijedloge Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine i Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podrušku policijskoj strukturi BiH.

Prvobitni prijedlozi ovih zakona, čiji je predlagač bilo Vijeće ministara BiH, već su bili u parlamentarnoj proceduri, ali nisu dobili potrebnu podšku u komisijskoj fazi.

 

Nakon toga su uslijedili pokušaji postizanja dogovora o eventualnim amandmanima i proceduri njihovog ponovnog razmatranja.

Kako je rečeno danas nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, postoje dva službena zahtjeva za uvrštavanje u dnevni red po hitnom postupku dva zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o zahtjevima SNSD-a i Stranke za BiH, ali se pojavio i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Nike Lozančića, koji će sadržavati kompromisni prijedlog.

Kako je rečeno, prijedlog SNSD-a je ustvari prijedlog zakona Vijeća ministara BiH, dok je prijedlog Stranke za BiH, tekst koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH korigiran amandmanom ove stranke na oba zakona u završnim i prijelaznim odredbama.

Iz Parlamentarne skupštine je najavljeno da će konačni dnevni red sutrašnje sjednice biti utvrđen neposredno po početku sjednice, međutim, najavljena je mogućnost da se poslanicima predloži da reformski policijski zakoni dobiju prioritet i da se o njima raspravlja na odvojenoj sjednici Predstavničkog doma koja bi bila održana prije sjednice sa ranije predloženim dnevnim redom.

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.