Sutra ponovo o prijedlozima zakona o reformi policije

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmata prijedloge Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine i Zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podrušku policijskoj strukturi BiH.

Prvobitni prijedlozi ovih zakona, čiji je predlagač bilo Vijeće ministara BiH, već su bili u parlamentarnoj proceduri, ali nisu dobili potrebnu podšku u komisijskoj fazi.

 

Nakon toga su uslijedili pokušaji postizanja dogovora o eventualnim amandmanima i proceduri njihovog ponovnog razmatranja.

Kako je rečeno danas nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, postoje dva službena zahtjeva za uvrštavanje u dnevni red po hitnom postupku dva zakona iz oblasti reforme policije.

Radi se o zahtjevima SNSD-a i Stranke za BiH, ali se pojavio i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Nike Lozančića, koji će sadržavati kompromisni prijedlog.

Kako je rečeno, prijedlog SNSD-a je ustvari prijedlog zakona Vijeća ministara BiH, dok je prijedlog Stranke za BiH, tekst koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH korigiran amandmanom ove stranke na oba zakona u završnim i prijelaznim odredbama.

Iz Parlamentarne skupštine je najavljeno da će konačni dnevni red sutrašnje sjednice biti utvrđen neposredno po početku sjednice, međutim, najavljena je mogućnost da se poslanicima predloži da reformski policijski zakoni dobiju prioritet i da se o njima raspravlja na odvojenoj sjednici Predstavničkog doma koja bi bila održana prije sjednice sa ranije predloženim dnevnim redom.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.