Nova prevara i pljačka novca poreskih obveznika u BiH

Još treba samo glas jednog poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH pa da bude usvojen najbezobrazniji zakon ikada donesen u ovoj zemlji.

Riječ je Zakonu o pravima i obavezama članova Parlamenta BiH, kako se on zvanično zove, a iza tog naivnog i bezazlenog imena stoji nova prevara i pljačka novca poreskih obveznika.

 

Naime, predloženim Zakonom predviđeno je da poslanik i delegat, svejdno, u starosnu penziju može otići ako ima najmanje 20 godina radnog staža i navršenih 55 godina života i najmanje jedan poslanički mandat. Predviđeno je da u starosnu penziju može otići i poslanik sa najmanje 20 godina radnog staža i 50 godina života i najmanje dva poslanička mandata. Ima i treća mogućnost za odlazak u starosnu penziju za koju godine starosti nisu bitne – dovoljno je da poslanik ima 20 godina staža i najmanje tri poslanička mandata.

Računice kažu da bi najniža penzija poslanika iznosila 2.500 KM mjesečno, a najviša 3.400 KM! Isplatu bi vršili entitetski zavodi penzijsko-invalidskog osiguranja.

Od svih političkih stranaka, na ovo je do sada jedino reagovao SDP ocjenjujući ovaj prijedlog Zakona beskrupuloznim:

“Umjesto da daju odgovore na stvarne životne probleme građana u koje su ih svojim neradom doveli, oni se okreću rješavanju isključivo svojih statusnih pitanja. Ovaj saziv parlamenta BiH nema nikakvo moralno pravo da donosi zakon takve vrste, ako uzmemo u obzir rezultate njihovog rada”, stav je SDP-a.

Teško je povjerovati da prijedlog Zakona o pravima i obavezama članova parlamenta BiH neće dobiti zeleno svjetlo. Na to upućuje činjenica da je čak 21 poslanik predlagač zakona, a za izglasavanje potreba su 22 glasa. Predlagači su Azra Alajbegović (Stranka za BiH), Vinko Zorić (HDZ 1990), Sadik Ahmetović (SDA), Jovan Todorović (SNSD), Martin Raguž (HDZ 1990), Snježana Rajlić (SNSD), Momčilo Novaković (SDS), Ekrem Ajanović (Stranka za BiH), Mirko Okolić (SDS), Lazar Prodanović (SNSD), Hadži Jovan Mitrović (DNS), Slavko Matić (HDZ), Sadik Bahtić (Stranka za BiH), Savo Erić (SDS), Adem Huskić (Stranka za BiH), Sead Jamakosmanović (SDA), Slavko Jovičić (SNSD), Velimir Jukić (HDZ), Remzija Kadrić (Stranka za BiH), Milica Marković (SNSD), Drago Kalabić (SNSD).

Poslanik Remzija Kadrić koji je i predsjednik Zajedničke komisije za adiministrativne poslove Parlamenta BiH, pokušao je javno da objasni zbog čega je među predlagačima Zakona, pa je kazao da se ne radi o privilegijama poslanika, jer i i policajci i vojnici imaju pravo na prijevremenu penziju.

“Moramo to zakonski regulisati jer se mnogi poslanici, nakon isteka mandata, nađu praktično na ulici i bez penzije i bez posla. Moramo obezbijediti da ljudi koji obavljaju tako važnu funkciju nakon isteka mandata imaju regulisan status”, kazao je Kadrić.

Nije objasnio zašto on i ostali poslanici nakon isteka mandata ne bi otišli da rade ono što su radili dok nisu postali profesionalni poslanici ili misli da su on i ostali poslanici iznad svih drugih građana ove zemlje?

(san.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.