Novi Savez logoraša BiH?

Polovinom aprila u Banjoj Luci ce se, kako sada stvari stoje, pokrenuti inicijativa za formiranje novog saveza logorasa BiH.

Inicijativnom ce sastanku prisustvovati, kako je Oslobodjenju objasnio Zijahudin Smailagic, predsjednik Saveza logorasa BiH u Banjoj Luci, (koji je sastavni dio postojeceg Saveza logorasa BiH) i logorasi iz Brckog, Bihaca, Prijedora, Velike Kladuse…

 

„Savez logorasa koji kanimo osnovati bio bi, za ra zliku od sadasnjeg, registrovan na drzavnom nivou. I ne bi, poput saveza koji vodi Murat Tahirovic, bio jednonacionalan. Ideja o formiranju novog save za ima dosta pristalica. Sve ih je vise nakon Tahiroviceve izjave da, dok je on predsjednik, u clanstvo saveza nece uci logorasi NOZB, tzv. autonomasi. Clanovi ovog, buduceg saveza mogu biti svi logorasi koji imaju pot vrdu da su bili u logoru, bez obzira na nacionalnost“, veli Smailagic.

Predsjednik Udruzenja logorasa pripadnika Narodne odbrane zapadna Bosna profesor Sulejman Behric nije dobio poziv za banjolucki sastanak, ali mu nije mrska ideja o formiranju saveza logorasa na nivou BiH.

„Predsjednik Saveza logorasa BiH (SLBiH) je logorase NOZB skroz ignorisao. Cak je, vidjevsi da smo i mi gosti jedne emisije na RTRS, htio napustiti studio. Za sada je registrovano 800 logorasa autonomasa, a ima ih oko 4.000 hiljade. Naravno, bili bi smo clanovi saveza koji okuplja sve logorase, bez obzira na nacionalnost i uniformu“, kaze Behric.

Opet, Tahirovic, aktuelni predsjednik SLBiH, i ne zna da se, evo, sprema osnivanje novog saveza logorasa BiH. Ali, kaze, nije ni iznenadjen tim faktom. Tri covjeka ili isto toliko pravnih lica, kaze, mogu osnovati savez ili udruzenje.

„Ne cudi me da ima Bosnjaka koji bi da osnuju novi savez. Bosnjaci su, pa i kada se o logorasima radi, podlozni podjelama“, zakljucio je Tahirovic.

Safet Durakovic, predsjednik Saveza logorasa Unskosanskog kantona, kojeg je Skupstina iskljucila iz SLBiH, jedan je od zagovaraca osnivanja novog saveza logorasa. Sadasnji SLB, tvrdi, ne radi po zakonu vec nekoliko godina i to je, medju ostalim, sasvim dovoljno za osnivanje novog saveza logorasa BiH.

„Durakovic bi najprije trebao da polozi racune o utrosku 250.000 maraka kojima je raspolagao, pa neka onda ide osnivati novi savez. Imamo mi svoj SLBiH, novi nam ne treba. Sto se autonomasa tice, rano je da postanu clanovi SLBiH“, porucuje Emir Besic, predsjednik Udruenja logorasa Bosanske Krupe.

Na najavljeni sastanak u Banjoj Luci nece ni Mirsad Brkic, predsjednik Udruzenja logorasa Bosanskog Novog. On Smailagica optuzuje da je vec osnovao paralelna udruzenja logorasa u Novom i Prijedoru.„Radi se o stranakim udruzenjima logorasa. Pocele su predizborne aktivnosti za lokalne izbore“, misli Brkic.

Elem, ove ce sedmice Tahirovic i Smailagi imati sastanak u cetiri oka i pokusati stvari u sadasnjem SLBiH istjerati na cistac.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.