Sevdalinka ugrožena do nestanka

Prvi međunarodni naučni skup “Sevdalinka- muzičko-poetska svojstva i oblici predstavljanja i zaštite” počeo je danas u Sarajevu, a u njegovom radu učestvuje 31 naučni djelatnik, estetičar, romanist i postdiplomac.

Skup su organizirali Bošnjačka liga – Pokreta za ravnopravnost i Muzička akademija u Sarajevu.

O sevdalinci će pored predstavnika Muzičke akademije Sarajevo i Filozofskog fakulteta, nizom naučnih izlaganja različitog karaktera govoriti i predstavnici Pedagoškog zavoda KS-a, Zemaljskog muzeja BiH, Pedagoške akademije u Zenici te drugi profesori i gosti iz Banje Luke, Mostara, Visokog te Ljubljane.

Učesnike i goste skupa pozdravio je predsjednik Bošnjačke lige Irfan Ajanović te u uvodnoj riječi istaknuo da sevdalinka, izvorno kao muzičko-poetski izraz isključivo muslimanskog kulturno-povijesnog kruga, kroz minula stoljeća jedinstvom pjevnog faktora, sadržajnosti i poruke postaje pjesmom i druga dva nacionalna kruga u BiH.

On je, ipak, većinu govora posvetio upozorenju na sveopću prizemnu komercijalizaciju kojom se ruši i uništava kulturna baština što jednu zajednicu ljudi čini osobenom, prepoznatljivom i originalnom.

“Sevdalinka je danas ugrožena gotovo do zaborava, nestanka. “Stenje” pred ubitačnim nasrtajem nove, tzv. folk muzike u kojoj je doslovno sve izopačeni šund – i melodija i tekst i izvedba i scenski nastup”, kazao je.

On je mišljenja da, za razliku od sevdalinke koja melodijom i lirikom oplemenjuje čovjeka, današnja šund muzika čovjekov duh ogolijeva do krajnosti.

Stoga je i cilj ovog skupa, naglasio je, da se najširi krug naučnika, umjetnika, etnomuzikologa i drugih predstavnika zajednice, odredi prema budućnosti sevdalinke i donese zaključke koji će omogućiti istraživanje i prvenstveno zaštitu tog duhovno-kulturnog i turističkog brenda BiH.

Dekan Muzičke akademije Sarajevo Ivan Čavlović sevdalinku je nazvao najznačajnijom formom muzičko-poetskog izraza bh. naroda. Ona predstavlja slojeviti tekst iz kojih se iščitavaju mnogi značenjski slojevi i praksa pokazuje da je sposobna za samostalni muzičko-poetski život.

Po okončanju radnog dijela skupa posthumno će biti dodijeljeno i šest povelja zaslužnim pojedincima koji su dali veliki doprinos promociji i očuvanju sevdalinke. To su Jozo Penava, Himzo Polovina, Ismet Alajbegović Šerbo, Rade Jovanović, Safet Isović te Zaim Imamović.

Profesoru s Filozofskog fakulteta u Sarajevu Munibu Maglajliću ta će povelja biti uručena kao živom zaslužnom pojedincu za očuvanje sevdalinke za ovu godinu.

Zamišljeno je da učesnici skupa pokrenu i inicijativu za zakonsku zaštitu sevdalinke. Ona će biti upućena na adrese svih nivoa vlasti da bi u konačnici ta izvorna pjesma bila zaštićena kao bh. brend.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.