Ma to su samo klinci

ČOVJEK nikako da se u zadnjih desetak godina načudi potpunoj besmislenosti treće po redu najgluplje balkanske izjave. Nakon “tako je to svugdje u svijetu” i “to je samo mala manjina”, “to su samo klinci” je došlo kao nekakvo novo univerzalno opravdanje za sve vrste najštetnijih društvenih pojava. I svima je to sasvim u redu. 

Netko šalje prijetnje smrću pravoslavnoj crkvi u Splitu – ma to su samo klinci. Pale se veleposlanstva u Beogradu – ma to su samo klinci…

 

Ruke na Sieg Heil i opjevavanja “Lepih cura zagrebačkih” isto dižu samo klinci, imovinu ljudi nepoželjnih u čistim etničko-plemenskim društvima ovog rektuma Europe uništavaju samo klinci, i tako dalje i tako dalje.

Tu sad više uopće nije važno pričate li s prosječnim građaninom s tri završena razreda osnovne škole ili sa sveučilišnim profesorom, više uopće nema problema koji bi se ne bi opravdao krilaticom popularnih samo-klinaca i nakon toga diskretno pomeo pod tepih, gdje problemi zapravo i trebaju biti, kako nas uči narodna predaja.

“To su samo klinci” je opća katarza, to čisti naše društvo od bilo kakvog samopropitivanja, ili, ne daj Bože, suočavanja s postojećim problemima i utvrđivanja gdje su to korijeni nasilja, mržnje, ksenofobije, preziranja slobode i svih onih napornih civilizacijskih stečevina koje eto postoje “svugdje u svijetu”, ali nikako da uhvate korijena na ovom malom komadu raja, punog kajmaka, pršuta, ratluka, bureka, pite sirnice i zeljanice, leskovačkog roštilja i najčistije izvorske vode. 

U balkanskom mentalnom sklopu je klincima očigledno urođeno raditi stvari kao što su guranje petardi u stražnjice uličnih životinja, masovno premlaćivanje dječaka koji je rekao da djevojka nekog “klinca” ima zgodnu stražnjicu nakon škole, ili obožavanje ubilačkih ideologija. Tako se nedavno moglo čuti kako intervjuirani klinac usred Splita mrtav hladan izjavljuje kako je grb Hajduk Jugenda dobar i prihvatljiv i kako su ti ustaše zapravo okej, dok srpski klinci usred glavnog im grada razvaljuju veleposlanstva i bježe s ukradenom robom za osobnu potrošnju (čitaj svime što im je palo pod ruku). Ali, nije to bed, to su ipak samo klinci, klinci ne znaju drukčije, ne ukazuje to ni na kakav društveni problem. 

Onda ti takvi samo-klinci izrastu u mamlaze koji se jednog dana vrate kući i upucaju ženu u glavu dvocijevkom, “zato što im je pojela meso”. Kad se to dogodi, onda oni više nisu samo klinci, ali tada se radi o najobičnijoj devijaciji uzrokovanoj neprimjerenim ponašanjem “društvenih i političkih elita” i “slabim zakonodavnim okvirom” i, ponovno, ne ukazuje ni na kakav ozbiljniji društveni problem. 

Ne da se maloljetnička delinkvencija ne događa “svugdje u svijetu”, ali u malo zemalja van Balkana se opći izgredi pripisuju takvim nesuvislostima. Kao da je maloljetnička delinkvencija nešto sasvim normalno, pa onda to ne govori ništa o tome da je kompletno društvo trulo i pretjerano nasilno. Važno je lišiti se odgovornosti. To su samo klinci, a svi mi ostali smo u redu. Istina, volimo sudjelovati u diskusijama o tome koji narod najviše mrzimo (!), ali ne bacamo žardinjere na policajce. To rade samo klinci.   

Jovan Dragišić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.