Scheffer osudio upad Srba u sudske institucije Mitrovice

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji u petak boravi u posjetu Kosovu, osudio je jutrošnji nasilni upad srpskih prosvjednika u zgradu sudova na sjeveru Kosova, ocijenivši da je riječ o napadu usmjerenom protiv UN-a, međunarodne zajednice te reda i zakona.

Scheffer je na kraju jednodnevnog posjeta Kosovu upozorio, na konferenciju za novinstvo u vojnoj zračnoj luci kod Prištine, kako KFOR neće dopustiti nikakav oblik nasilja te da će jamčiti teritorijalni integritet Kosova.

 

“Provokacije kao što je jutrošnja ne pomažu i one vode ka neprihvatljivim situacijama”, rekao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a je kritizirao i ponašanje srpskih čelnika sa sjevera Kosova koji su bojkotirali najavljeni susret s njime na sjeveru Mitrovice. “Izražavam žaljenje za ono što se dogodio i što su Srbi odbili susret. Oni su učinili veliku grešku, jer NATO nije na Kosovu da jamči sigurnost za jednu zajednicu, već za sve građane Kosova”, rekao je Scheffer dodajući kako će KFOR nastaviti pružati sigurnost svima na Kosovu.

Glavni tajnik NATO-a izrazio je zadovoljstvo što proglašenje neovisnosti Kosova nije bilo popraćeno uznemiravajućim posljedicama, neovisno o tome što je bilo nekoliko provokacija. U razgovorima s kosovskim predsjednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Hashimom Thaqijem Scheffer je izrazio zadovoljstvo pokazanom odmjerenošću koja je pratila proglašenje neovisnosti, istaknuvši važnost takva odnosa i dalje.

Jaap de Hoop Scheffer tijekom dana je posjetio Mitrovicu i susreo se samo s predsjednikom općine, bivšim kosovskim premijerom Bajramom Rexhepijem.

Visoki dužnosnik NATO-a tijekom današnjeg boravka na Kosovu razgovarao je i s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Jochimom Rueckerom, zapovjednicima više nacionalnih brigada KFOR-a na čelu sa glavnim zapovjednikom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, generalom Xavierom de Marhancom te s posebnim izaslanikom EU na Kosovu Pieterom Feithom i voditeljom europske misije EULEX Yvesom de Kermabonom.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.