Beograd htio žrtvovati Mladića za tužbu BiH!

Srpske vlasti namjeravale su krajem 2003. godine uhapsiti Ratka Mladića kako bi sva krivica za genocid u Srebrenici mogla biti svaljena na njega kao “žrtvenog jarca”, jer bi Beograd tako mogao uvjeriti BiH da odustane od tužbe pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), tvrdi bivša tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte u svojoj knjizi “Lov”.

Del Ponte navodi da se tokom njene posjete Beogradu u oktobru 2003., čiji su glavni ciljevi na početku bila pitanja hapšenja Mladića i proces protiv Srbije pred ICJ-em, ubrzo pokazalo kako je strategija Beograda da uhapsi Mladića koji bi zatim pred Haškim sudom (ICTY) odgovarao za genocid u BiH, a da onda radi na uvjeravanju bosanske vlade da povuče tužbu protiv Srbije.

 

Bivša tužiteljica je tada razgovarala i s tadašnjim ministrom vanjskih poslova SCG Goranom Svilanovićem i njegovim savjetnikom Vladimirom čerićem, kojeg je “(Svilanović) zadužio da spriječi da kompromitujući dokazi o učestvovanju Srbije u genocidu u BiH i prisvajanju teritorije u Hrvatskoj stignu do ICTY-a i, prije svega, do Međunarodnog suda pravde”.

Kako objašnjava Del Ponte, srpskim zvaničnicima prenijela je razočaranost zbog ograničavanja ICTY-a u pristupu srpskim arhivama i poručila im da je način na koji se Beograd odnosi prema zahtjevu tog suda za pristup državnim dokumentima “skandalozan”.

“Svilanović je odgovorio navodeći opet problem odbrane Srbije u tužbi pred ICJ-em. Zatim me je opomenuo da ne podnosim ponovo zahtjev za obavezujući nalog za pristup arhivama, upozoravajući da Tužilaštvo nema mnogo izgleda za pobjedu i da podnošenje takvog zahtjeva ne bi ‘pomoglo’, želeći da kaže da bi Beograd mogao da sarađuje još manje”, piše bivša tužiteljica.

“Možda je Svilanović imao namjeru da me iznervira baš onoliko koliko me je iznervirao”, dodala je, navodeći da je bivši šef diplomatije SCG tada ponovo počeo da govori o tužbi BiH protiv Srbije, “implicirajući očigledno kako zna da dokumenti sadrže podatke koji bi, kada bi dospjeli u ruke sudaca ICJ-a, bili katastrofalni za Srbiju”.

Svilanović ju je, piše Del Ponte, podsjetio kako je jasno da bi kada bi ICTY proglasio (Slobodana) Miloševića krivim za genocid, to oslabilo odbranu Srbije u procesu pred Međunarodnim sudom pravde. Zbog toga su, kazao je, vlasti sada čvrsto odlučne da uhapse Mladića.

“Sugerirao je da bi sva krivica za genocid u Srebrenici i druge zločine koje su počinili Srbi u Bosni mogla biti svaljena na Mladića koji bi tako postao žrtveni jarac, a Beograd bi mogao uvjeriti BiH da odustane od tužbe”, dodaje ona.

Bivša tužiteljica mu je, kako piše u svojoj knjizi “Lov”, na to ipak odgovorila najavom da će u svom predstojećem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a kritizirati saradnju SCG s Haškim sudom, piše Carla Del Ponte u svojoj knjizi “Lov”, u čiju je kopiju za medije prije zvaničnog objavljivanja imala uvid agencija Beta.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.