“Poručujem predstavnicima u RS-u da nema otcjepljenja od BiH”

Na današnjem sastanku lidera stranaka sa hrvatskim predznakom u Mostaru, usaglašena je Izjava, koja je podržana od strane svih učesnika sastanka, a tiče se neupitne privrženosti načelima Kreševske deklaracije (KD).

Domaćin sastanka, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990, Božo Ljubić pročitao je izjavu novinarima u kojoj se između ostalog još jednom naglašava “da postojeća ustavna struktura ne može BiH učiniti funkcionalnom i stabilnom”.

 

“Suočeni sa nepostojanjem konsenzusa u BiH oko bitnih načela uređenja BiH i nepovoljnog regionalnog konteksta, istovremeno zabrinuti zbog neravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH, pozivamo sve političke faktore u BiH i međunarodnoj zajednici da što prije pristupe cjelovitoj ustavnoj reformi BiH kroz institucije BiH”, navodi se između ostalog u danas usaglašenoj izjavi.

U dokumentu se također pozivaju sve političke snage u BiH da prepoznaju historijsku šansu te da u najkraćem roku donesu neophodne reforme za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom unijom (EU) u aprilu ove godine, kako bi se u povoljnijem ambijentu mogle dovršiti ostale reforme uključujući i usvajanje novog Ustava BiH.

“Suočeni sa neravnopravnim položajem hrvatskog naroda u BiH i oba entiteta, tražimo da se odmah pristupi izmjenama entitetskih Ustava i Zakona o entitetaskim vladama radi dovođenja u ravnopravni položaj sva tri konstitutivna naroda, na način da se Ustavom uvedu minimalne nacionalne kvote u zakonodavnoj vlasti, te da se uspostavi paritet u izvršnoj i sudskoj vlasti, uz uvođenje razumnog prava veta u procesu odlučivanja”, stoji na kraju današnje usaglašene Izjave, koju je pročitao Božo Ljubić

On je također izrazio uvjerenje da će u sljedećoj fazi pregovora o pridruživanju sa EU , ustavna reforma u BiH biti uslov.

“Mi smo za otvaranje procesa odmah, donošenje novog Ustava što prije, i dok se to ne desi, tražimo promjene Ustava koje su moguće”, dodao je Ljubić.

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) čapić-dr.Jurišić, Zvonko Jurišić ponovio je privrženost KD, te još jednom kazao da Hrvati neće prihvatiti dvoentitetsko uređenje BiH, što je osnovno načelo KD.

“Hrvatske stranke u BiH kada do toga dođe usaglasiće svoje stavove oko uređenja BiH, koji će biti prihvatljivi i međunarodnoj zajednici i predstavnicima druga dva naroda. Za nas je BiH neuptina, što stoji u KD, i ovim putem poručujem predstavnicima u RS da nema otcjepljenja”, dodao je Jurišić.

U ime predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovića koji se danas nalazi u službenoj posjeti Hrvatskoj, sastanku je prisustvovao portparol stranke Mišo Relota.

U izjavi novinarima kazao je da će današnju Izjavu ponuditi predsjedniku Čoviću i Predsjedništvu stranke na razmatranje tokom dvodnevnog sastanka na Blidinju koji će biti održan u nedjelju i ponedjeljak.

“Ja iz objektivnih razloga danas nisam mogao potpisati izjavu”, kazao je Relota.

Kako se moglo čuti predstavnici pet stranaka učesnica današnjeg sastanka osim HDZBiH potpisali su mostarsku Izjavu.

Domaćin narednog sastanka hrvatskih stranaka u BiH, koji će biti održan za mjesec dana biće Narodna stranka Radom za boljitak.

(rtvmo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.