Vlada RS-a nas izmjenama Izbornog zakona vraća korak unazad

Konsultant za monitoring rada Vlade i Narodne skupštine RS-a u Centrima civilnih inicijativa (CCI) BiH Željko Ninković oštro je kritikovao izmjene Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a koje je pripremila Vlada RS-a i po kojima bi gradonačelnike i načelnike općina u RS-u umjesto građana na neposrednim izborima trebalo da biraju skupštine općina.

Naglasio je da ovo nije put koji vodi napretku u demokratskim procesima, već samo još jedan, kako je naveo, korak unazad zbog čega se i nada da ove zakone neće prihvatiti poslanici Skupštine RS-a na sjednici 19.marta.

 

“Ovo je nečuveno i van svih demokratskih principa i ovo je jedan od niza zakonskih akata koji se u zadnjih godinu dana donose po hitnom postupku u Skupštini RS-a”, kazao je Ninković u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ninković smatra da je i ovo dokaz da “Vlada RS-a nije dovoljno kvalitetna da uključi svoje građane u proces izbora načelnika, kao što je slučaj i kod mnogih drugih zakona i odluka”.

Time su, naveo je, građani uskraćeni da daju svoj sud kroz javne rasprave da li žele da direktno biraju svoje načelnike ili će im to biti nametnuta volja neke političke većine na nivou općine u narednom periodu.

On smatra da je cilj Vlade RS-a prilikom utvrđivanja izmjena zakona bio da dođe do vlasti u nekim “strateškim” općinama, jer sada nije sigurna da će moći dobiti svog načelnika na izborima.

Najavio je i dalje akcije CCI-a da bi se ukazalo na štetnost ovih zakonskih akata za demokratsko društvo.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.