Reakcija SBiH na izjave Milorada Dodika

Povodom izjava Milorada Dodika iznesenih u novosadskom “Dnevniku” u kojim uvjetuje suverentitet BiH “ratifikacijom” Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, Stranka za BiH poziva sve demokratske probosanske snage da se “zajedničkim naporima odupru ovim antiustavnim i nadasve opasnim djelovanjima”, stoji u saopćenju SBiH.

Stranka za BiH “neće prihvatiti bilo kakve ultimatume, a pogotovo ne ultimatume koji suverenitet i teritorijalni integritet zemlje – koji su čvrsto utemeljeni u međunarodnom pravu te kao takvi neupitni – pokušavaju povezati sa unutrašnjo-političkim pitanjima”.

 

U saopćenju za medije se navodi da Stranka za BiH neće podržati bilo kakvu rezoluciju ili deklaraciju kako bi “privolila Milorada Dodika i njegove istomišljenike da prestanu pričati o nečem na što svakako nemaju pravo”.

– Svaki pedalj BiH pripada svim BiH građanima bez obzira gdje oni trenutno žive te se niti jedan taj pedalj ne može otcjepiti od BiH. To pitanje je rješeno 1992., znatno prije Dejtonskog sporazuma i ne može se porediti sa statusom Kosova gdje je proces rješavanja tog statusa bio neizvjestan od 1999. Ironično je da Milorad Dodik zagovara “ratifikaciju” Aneksa 4, odnosno, Ustava BiH koji se očito primjenjuje jer je upravo na osnovu tog Ustava Dodikova Rezolucija i predložena u Parlamentarnoj skupštini BiH, stoji u saopćenju.

SBiH smatra kako bi “bilo puno konstruktivnije da se Dodik bavi implementacijom onih aneksa Dejtonskog sporazuma koji nikada nisu profunkcionirali te da prestane pozivati na eliminaciju Aneksa 10”.

Stranka za BiH poziva i predstavnike međunarodne zajednice da konačno, sa punom ozbiljnošću, shvate svoju ulogu koja proističe iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, te da zaustave ovakve izjave i ne dozvole dalje povezivanje suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH s bilo kojim pitanjem, saopćeno je iz SBiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.