Trenutak istine za političke lidere u BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izrazio je nezadovoljstvo atmosferom koja se stvara u vezi s raspravom u državnom parlamentu o zakonima iz oblasti reforme policije, a zbog ponovnih ucjena i javnih poruka koje unaprijed odbijaju demokratsku diskusiju.

Uz ocjenu da neki politički lideri i dalje igraju igru u kojoj niko ne dobija, Lajčak navodi da se time nepotrebno otežava skupštinski proces u koji ulazimo ove sedmnice.

 

-Ova sedmica kada će se voditi rasprava o reformi policije predstavlja trenutak istine, jer će politički lideri pokazati da li su u stanju ispuniti svoja obećanja da žele voditi zemlju prema evropskim integracijama, izjavio je Lajčak na pres-konferenciji u Sarajevu.

Upozorio je da Brisel i cijela međunarodna zajednica očekuju da vide pozitivne promjene te će pažljivo pratiti ponašanje političkih stranaka i njenih lidera tokom ovog procesa.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjetio je da je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije prvi prioritet da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA) te da naša zemlja ne smije propustiti ovu priliku.

Istaknuo je da je trenutna atmosfera u Briselu prema evropskoj aspiraciji BiH pozitivna, ali da se može promijeniti ukoliko se zakoni o reformi policije ne usvoje i tako propusti prilika za potpisivanje SAA u aprilu ili maju.

Međunarodna zajednica traži jasne dokaze da su politički lideri BiH spremni i sposobni voditi zemlju u pozitivnom pravcu prema EU, dodao je Lajčak.

Potpisivanje SAA je jedan od uvjeta koje je utvrdilo Vijeće za implementaciji mira BiH na zasjedanju krajem februara, koji bh. vlasti moraju ispuniti prije zatvaranja OHR-a i njegove tranzicije u Ured specijalnog predstavnika EU. Drugi uvjet je pozitivna ocjena PIC-a o situaciji u BiH.

Osim ova dva uvjeta, Lajčak je podsjetio i na pet ciljeva koje je utvrdio PIC, a koje su institucije BiH već ranije preuzele kao svoje obaveze.

S tim uvezi, on je prošlog petka uputio pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini, entitetskim premijerima i liderima vladajućih stranaka da bi naglasio da se ovi ciljevi i uvjeti koje je usvojio PIC moraju pretvoriti u konkretna djela.

Utvrđeni ciljevi na kojima vlasti trebaju raditi su registracija državne imovine uime institucija BiH putem sporazuma između odgovarajućih nivoa vlasti, sporazum o prijenosu vojne imovine, donošenje odgovarajućih zakonskih akata kojim se uređuje status Distrikta Brčko, usvajanje trajne metodologije za prikupljanje prihoda i zakonsko osnivanje nacionalnog fiskalnog vijeća, te usvajanje nacionalne strategije za pitanja ratnih zločina.

-Samo odlučna akcija otvara put ka potpisivanju SAA, postavlja čvrsto i nepovratno BiH na putu evroatlantskih integracija, te omogućava započinjanje tranzicije s OHR-a na ured specijalnog predstavnika, naglasio je visoki predstavnik.

On je ustvrdio da se ovi ciljevi i uvjeti mogu brzo ostvariti ukoliko bude političke volje među akterima u BiH, a da će do tada OHR nastaviti da djeluje.

Također, Lajčak je još jednom ponovio da namjerne provokacije, kao što su rezolucije, sračunate da izazovu nestabilnost, moraju prestati, te da su prijetnje otcjepljenjem prazna retorika čiji je cilj destabilizacija napretka koji je BiH postigla.

Ponovio je da međunarodna zajednica neće dozvoliti ni priznati bilo kakav jednostran čin kojim se narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH ili kojim se dovodi u pitanje njena ustavna struktura.

Upitan za korištenje bonskih ovlasti, a posebno eventualnih sankcija protiv onih koji krše Dejtonski sporazum, on je kazao da su sankcije zadnje od svih instrumenata, ali i jedan od njih.

Ocijenio je i da stalni pozivi da nameće odluke nisu rješenje i znak su političke nezrelosti.

-Svjestan sam svog mandata, svojih ovlasti i odgovornosti i ne treba niko na to da me podsjeća, istaknuo je Lajčak, dodavši da su politički lideri ti koji trebaju prestati tražiti izgovore i početi raditi svoj posao.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.