Vlada Srbije više ne funkcionira

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da Vlada Srbije više ne funkcionira, te da će nakon izvanredne sjednice Vlada u ponedjeljak, 10. marta, uputiti obrazloženi prijedlog predsjedniku Srbije Borisu Tadiću da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše izvanredne parlamentarne izbore za 11. maja.

“Vlada više nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja, Kosova u sastavu Srbije. To je kraj Vlade i vraćamo mandat narodu”, kazao je srbijanski premijer na izvanrednoj konferenciji za novinare.

 

O svojoj je odluci, kazao je Koštunica, prije konferencije za novinare obavijestio dosadašnjeg koalicijskog partnera, Demokratsku stranku (DS) predsjednika Borisa Tadića, te najveću oporbenu stranku, Srpsku radikalnu stranku (SRS).

Ako Vlada Srbije na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak, s obzirom na to da DS i G17 Plus Mlađana Dinkića imaju većinu ministara u Vladi, ne prihvati njegov prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora, Koštunica najavljuje svoju ostavku.

“Podnio bih ostavku odmah, ali potom slijedi 30 dana za traženje novog predsjednika vlade, čime se gubi dragocjeno vrijeme, te je ovo racionalnije, da se raspišu izvanredni parlamentarni izbori za 11. maja”, za isti dan kad su već zakazani lokalni i pokrajinski izbori, kazao je Koštunica, te dodao da “ako oni to ne prihvate, onda je to njihova odgovornost i onda će on zaista podnijeti ostavku”.

Negirajući da je prije odluke da predloži raspuštanje Skupštine Srbije pregovarao s radikalima o podršci eventualnoj manjinskoj vladi ili formiranju nove parlamentarne većine, Koštunica je kazao da “sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o Europskoj uniji (EU) – sve žele u EU – ali se razlikuju u tome da u EU žele s Kosovom ili bez njega”.

Od koalicijskih partnera, kazao je premijer, očekivao je podršku u zahtjevu da se od EU jasno zatraži koje granice Srbije ona priznaje.

“Nije bilo suglasnosti u Vladi da se to pitanje jasno postavi i zato je bilo preglasavanja i iskazano je nejedinstvo”, kazao je Koštunica.

Upitan kako to da je krajem prošle godine bio suglasan s parafiranjem SSP-a, a danas se protivi njegovom potpisivanju, Koštunica je odgovorio da parafirani tekst SSP-a jamči teritorijalnu cjelovitost Srbije s Kosovom u njenom sastavu i prisustvom Ujedinjenih naroda (UN) na teritoriju Kosova.

“Poslije jednostranog proglašenja i priznanja neovisnosti Kosova stvari stoje drugačije”, kazao je Koštunica, dodajući da je veliki broj članica EU priznao neovisnost Kosova, te da one same ne mogu prihvatiti a i ratificirati takav sporazum (SSP) u kojem se govori da je Srbija cjelovita država s Kosovom u njenom sastavu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.