Beograd u strahu od knjige Carle del Ponte

Vlada Srbije uputila je protestno pismo UN i Haškom tribunalu zbog najave skorog objavljivanja knjige Carle del Ponte. Protest je upućen jer bi objavljivanje knjige izazvalo negativne efekte u sprovođenju Akcionog plana za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

Krajem mjeseca u Italiji bi u prodaji trebalo da se nađe knjiga “Lov – Ja i ratni zločinci” koju je napisala bivša haška tužiteljica Carla del Ponte.

 

Ona će, prema nezvaničnim informacijama objaviti sve o potrazi haških bjegunaca kao i detalje zvaničnih i neformalnih susreta sa srpskim zvaničnicima i šefovima službi, kao i šta i kako su preduzimali akcije na hapšenju, prije svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića. U Nacionalnom vijeću Srbije za saradnnju sa Haškim tribunalom plaše se da bi objavljivanje knjige Carle del Ponte ugrozilo rad akcionog tima i srpskih tajnih službi.

“Operativne aktivnosti nisu završene. Akcioni tim još uvijek radi i ono što smo mi imali uvid govori se i o detaljima vezanim za funkcionisanje tog tima za funkcionisanje službi, način na koji se to radi. To naprosto ne samo da je van svakog diplomatskog i političkog protokola to je van svake sumnje kontraproduktivno sa stanovišta cilja koji treba da se ostvari a to je da se svi optuženici nađu u Hagu. I ovo nije nikakvo opravdanje i traženje alibija. Jer da je traženje mi o ovome ne bi ni govorili ne bi nas ni interesovalo”, kaže Ljajić.

Srbijanski dnevni list “Blic” prenosi da se u knjizi navodi kretanje Mladića i Karadžića, otkrivaju njihovi pomagači, kao i detalji hapšenja Zdravka Tolimira uz tvrdnju da je Tolimir uhapšen u Beogradu, a potom prebačen u Republiku Srpsku. Rasim Ljajić kaže da objavljivanje knjige u ovom trenutku može da ugrozi dalju saradnju Srbije sa Tribunalom.

“Mi smo tražili samo da se odloži objavljivanje te knjige. Mi smo očekivali da će se dogoditi u jednom trenutku i to smo Carli u više navrata i spominjali ali da će se to dogoditi 2 mjeseca po prestanku obavljanja te funkcije. Da će se to dogoditi u trenutku kada još taj posao nije dovršen i kada imamo pritisak EU da se to dogodi. Kada su stopirani naši napori da potpišemo sporazum o stabilizaciji od strane jedne zemlje zbog nesaradnje sa tribunalom. Ovo je zaista svojevrsan skandal i sa tim se slažu gotovo svi i u tribunalu su iznenađeni i u međunarodnoj zajednici”, kaže Ljajić.

Knjiga Carle del Ponte nalazi su već u štampi u jednoj italijanskoj štampariji i trebalo bi da bude objavljena 20. marta. To će biti druga knjiga o potrazi za ratnim zločincima koju je objavio neki službenik Haškog tribunala. Prethodno je i dugogodišnji portparol Carle del Ponte, Florance Hartman objavila knjigu u kojoj je pisala o neuspjesima u potrazi za Karadžićem i Mladićem.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.