Stari most se skida sa liste svjetske baštine UNESCO-a?

Ukoliko Bosna i Hercegovina u potpunosti ne ispuni sve uvjete postavljene uvrštavanjem Starog mosta u Mostaru na Listu svjetske baštine UNESCO-a do 2. jula, kada će biti održano zasjedanje ovog međunarodnog tijela, most će biti skinut sa te liste, kazao je večeras u Sarajevu predsjednik Komisije za saradnju sa UNESCO-m Slobodan Šoja.

Šoja je precizirao da je takvu prijetnju BiH dobila nakon njegove posjete Centru za svjetsko naslijeđe UNESCO-a u Parizu prije dvije sedmice, gdje mu je rečeno da će Stari most u Mostaru ukoliko ne ispuni propisane uvjete, biti skinut sa Liste svjetske baštine UNESCO-a na Listu ugroženih spomenika svjetske baštine.

 

To će, kazao je, biti prvi korak ka potpunom ukidanju UNESCO-ve zaštite ovom jedinstvenom mostarskom spomeniku.

On je, prisustvujući zajedničkoj izložbi Jajca, Višegrada i Mostara u Brusa-bezistanu, pojasnio predstavnicima medija kako su od pet tehničkih uvjeta postavljenih pred Mostar ispunjena četiri. I dalje je sporan samo Hotel “Ruža” za koji predstavnici UNESCO-a traže rušenje četvrtog sprata, tačnije dijela koji je okrenut prema mostu.

Problem nastaje u činjenici, dodaje Šoja, da vlasnik hotela posjeduje uredne papire koje je dobio nakon što je menadžment plan za uvrštenje Starog mosta na Listu predat u Pariz. U tom dokumentu bila je predviđena samo rekonstrukcija starog Hotela “Ruža” na istom mjestu, dok je vlasnik kasnije predvidio izgradnju i četvrtog sprata. UNESCO ne pristaje na ustupke.

Stoga, ukoliko se ovaj problem ne riješi do zasjedanja UNESCO-a 2. jula, njegovi će predstavnici ocijeniti kako preporuke nisu ispoštovane te da je njihovo povjerenje izigrano.

Slobodan Šoja upozorava kako ni tu nije kraj prijetnjama za bh. kulturno-historijsku baštinu. Ukoliko Stari most bude skinut sa UNESCO-ve liste, automatski će biti zaustavljeno i kandidiranje starog jezgra kraljevskog grada Jajca i njegove prirodne baštine za upis na tu listu.

U rješavanje čitavog problema uključio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je, ističe Šoja, njegovo pismo za spas Starog mosta poslao na sve relevantne adrese.

Nakon redovne rotacije u Predsjedništvu BiH, Šoja će i od Harisa Silajdžića tražiti sazivanje hitnog sastanka kako bi se ovaj problem što hitnije premostio.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.