Gaza kao Kosovo u doba Miloševića

Dnevnik The Independent osvrće se u ponedjeljak na najnovije napade Izraela na Pojas Gaze kritizirajući “nonšalantnost Zapada” u odnosu na događaje na Bliskom istoku i poredi te događaje s intervencijom NATO-a na Kosovu otprije desetak godina.

Krvavi obračuni srpskih snaga sigurnosti s albanskim pobunjenicima, navodi Independent u uredničkom komentaru, u “tadašnjoj spskoj pokrajini Kosovo” i prizori spaljenih kosovskih sela natjerali su zapadne političare da nešto poduzmu.

 

Kontrast u odnosu na situaciju u kojoj Izrael u Gazi provodi sličan pokolj ne može biti veći. Eskalacija ludila, s jedne, i očaja, s druge strane, navodi Independent, u narednim danima dovest će do još većeg razaranja i još većeg broja žrtava, a svijet kao da nije u stanju poduzeti konkretne korake i zaustaviti nasilje.

Na čelu ovog nečinjenja, navodi list, jesu Amerika i njen predsjednik – koji se do sada nije ni oglasio povodom zaoštravanja situacije na Bliskom istoku.

Jedina nada stanovništvu Gaze je, čini se, skora promjena u Bijeloj kući kojom bi bila prekinuta bezrezervna podrška SAD-a Izraelu i, nada se Independent, stvoren proaktivan pristup koji bi doveo do kakvoga-takvoga ravnopravnog dijaloga na Bliskom istoku.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.