Medvedev apsolutni pobjednik ruskih predsjedničkih izbora

Dmitrij Anatoljevič Medvedev apsolutni je pobjednik ruskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, izjavio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Vladimir Čurov, prenijeli su ruski mediji.

Nakon što je prebrojano više od 99 posto glasova, kandidat vladajuće ”Jedinstvene Rusije” i prvi potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Medvedev (42) dobio je 70,23 posto glasova na nedjeljnim izborima na kojima je zabilježen rekordni odaziv birača – 69,6 posto, saopćio je CIK.

 

Za Medvedeva je glasalo 51,9 miliona birača, što je više i od broja glasova koje je 2004. godine dobio predsjednik Vladimir Putin (49,6 miliona) i prvi predsjednik Rusije Boris Jeljcin (45,6 miliona glasova).

Drugi po broju glasova je komunistički čelnik Genadij Zjuganov koji je osvojio 17,76 posto glasova. Nacionalist Vladimir Žirinovski dobio je 9,37 posto, a čelnik Demokratske stranke Andrej Bogdanov 1,29 posto glasova.

Tokom predsjedničkih izbora 2004. odaziv birača je iznosio 64,4 posto.

Zjuganov i Žirinovski nagovijestili su da bi mogli pokušati osporiti izborne rezultate na sudu.

Medvedev je rekao u nedjelju da će njegova politika biti “direktni nastavak” politike Vladimira Putina, ali je kazao da će zadržati kontrolu nad vanjskom politikom kako bi branio interese Rusije.

Taj 42-godišnji bivši odvjetnik kazao je da će formirati novu vladu i kremaljsku administraciju u konsultacijama s Putinom koji će biti premijer.

Upitan ko će određivati vanjsku politiku, Medvedev je rekao da će to pripasti predsjedniku, ne premijeru.

“Prema Ustavu predsjednik određuje vanjsku politiku Rusije”, rekao je Medvedev.

On je kazao da će braniti ruske interese na međunarodnoj sceni svim legalnim sredstvima.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.