Komšić nije želio učestvovati u “večernjoj školi o Evropskoj uniji”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije želio da prisustvuje radnom sastanku s Olijem Renom, evropskim komesarom za proširenje, koji je za predstavnike BiH bio organizovan u Briselu.

Reagujući na ovakav potez, predstavnici vlasti i stranaka u BiH kažu, između ostalog, da je to uvreda prema Oliju Renu i slanje loše slike o BiH.

 

 

“Željko Komšić prije svega nije ni planirao učestvovati u sastancima u Briselu između Olija Rena i bh. političkih lidera jer smatra da ne treba učestvovati na sastancima tipa ‘večernje škole o EU'”, izjavila je juče Komšićeva savjetnica za medije Irena Kljajić. Ona je navela da Komšić smatra da to “nije adekvatan odnos evropske birokratije prema našoj zemlji”.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da “neki predstavnici iz BiH treba da pokažu malo više pristojnosti”.

“Ako su tri komesara Evropske komisije odvojila vrijeme da s nama razgovaraju i ako su svi ostali članovi delegacije bili prisutnu na ovim razgovorima, smatram diplomatsko skandaloznim i elementarnom nekulturom to što je uradio Komšić”, kaže Mladen Ivanić, lider PDP-a.

Drago Kalabić, poslanik u parlamentu BiH, kaže da je Komšić pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu.

“Taj čovjek je zalutao tu gdje jeste i mislim da se šali sa svima nama. Igra se sa svojom pozicijom predsjedavajućeg i zadovoljava neke lične frustracije i nezadovoljstvo.”

“Komšić je jednu važnu ulogu u državi preduprijedio svojim ličnim dilemama i razračunavanjem s političkim neistomišljenicima. To je nekorektno i vrlo neodgovorno, ali nažalost u BiH je to moguće”, kaže Kalabić. Mišo Relota, portparol HDZ BiH, kaže da je svaki komentar suvišan.

“Ovakva njegova ponašanja stvaraju lošu sliku o nama. Takvo je ponašanje u najmanju ruku čudno i nepotrebno”, istakao je Relota.

“To je bio pogrešan potez Željka Komšića, kog inače izuzetno cijenim zbog njegovih brojnih odluka i poteza. Cijenim, međutim, da je ovaj konkretan potez pogrešan i da se on trebao više ponašati kao državnik, a ne kao političar”, kaže Šefik Džaferović, funkcioner SDA.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.