SSP u aprilu, nove vizne olakšice do proljeća

Dvodnevna razmjena stavova između predstanika Evropske komisije i najvišeg državo-političkog vrha Bosne i Hercegovine o “trenutnoj političkoj situaciji u zemji i neophodnim koracima u cilju potpisivaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” okončana je bez pisanih zaključaka, ali s vrlo konkretnim porukama.

Bosna i Hercegovina je još jednom bezrezervno podržana kao suverena i cjelovita džava s nedvosmislenom euroatlantskom perspektivom; potpisivanje Sporazuma o stabiizaciji i pridruživanju je realno u aprilu, a raspava o dodatnim viznim olakšicama trebala bi biti okončana do proljeća.

 

“Imajući u vidu da Bosnu i Hercegovinu doista želimo vidjeti što prije u Evropskoj uniji, aprilski rok je po našoj procjeni realan uprkos izvjesim političkm razlikama oko predloženog paketa zakona koji su trenutno u parlamentaroj proceduri”, izjavio je evopski povjerenik za poširenje Olli Rehn.

On je potvrdio da će paralelno s pipremama za potpisivanje SSP-a biti ubrzani razgovori i o liberalizaciji viznog režima “imajući u vidu da se radi o jednom od najvećih problema za građane Bosne Hercegovine”.

Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, izrazio je zadovoljstvo što se još jednom mogao uvjeriti da su sada svi, i u EU i u zemlji, spremni za veliki događaj formalopravnog približavanja realnoj evropskoj perspekivi u vidu Sporazuma o stabilizaciji.

“Drago mi je također da je ovdje još jednom potvrđen i integritet i suverenitet BiH, a jednoglasno odbačena retorika koja to pokušava da ospori. Ovo je naša velika pobjeda nakon dosta poraza koje smo imali zahvaljujući režimu u Beogradu. Sada i Srbija ima priliku da promijeni svoju ukupnu politiku i da zajedno idemo ka Evropi.”

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zadovoljstvo što je Evropska komisija “uočila” najnovija reformska nastojanja u zemlji i izrazila spremnost da ih uskoro ohrabri još konkretnijim mjerama.

“Lično sam očekivao da će se Sporazum s Unijom dogodii već u martu, jer očekujemo da ćemo posljednji paket uslova koji su pred nama uspjeti ispuniti u toku nekoliko narednih dana, ali ni april nije daleko”, rekao je Radmanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izrazio je uvjerenje da će “oba doma Parlamentarne skupšine narednih dana biti na visini zadatka i da će u drugom čitanju usvojiti zakone kojima se obezbjeđuje implementacija Mostarske deklaracije o reformi policije”.

Razgovorima u Bruxellesu nije prisustvovao jedino predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, jer je, prema izjavi njegove savjetnice za medije, ocijenio da mu nije mjesto u “večernjim školama o Evropskoj uniji”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.