Preko dvadeset zemalja priznalo Kosovo

Švicarska i Austrija u srijedu su bile dvadeseta, odnosno dvadeset i prva zemlja koja je službeno priznala nezavisno Kosovo.

Njemačka je od srijede svoj dosadašnji Ured u Prištini pretvorila u ambasadu i to je prvo ambasada otvorena na Kosovu. Od dvadesetak država koje su do danas službeno priznale nezavisnost Kosova, deset su članice Evropske unije, dok je proces priznanja pokrenulo devet drugih država, od kojih su sedam evropske zemlje, prenijela je Hina.

 

Po pisanju medija, dosadašnja priznanja smatraju se na Kosovu prvom fazom, dok u martu službena Priština očekuje nastavak procesa priznanja kosovske nezavisnosti s novim krugom država, uključujući Portugal, Makedoniju, Hrvatsku, Japan, Kanadu, Švedsku, Maltu kao i države Islamske konferencije, koje su dobili preporuku glavnog tajnika te organizacije da priznaju novu kosovsku državu.

Neke države su najavile priznanje Kosova čim se usvoji novi ustav, što se očekuje najdalje do kraja marta.

Međunarodni i kosovski stručnjaci ocjenjuju da je u ovoj fazi važno da Kosovo uspostavi bilateralne odnose sa suverenim državama, navodi štampa dodajući da je važno ispuniti i kriterije iz Kopenhagena što će omogućiti učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.