Meho Kodro, selektor fudbalske reprezentacije BiH, za Oslobođenje

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Meho Kodro u razgovoru za Oslobođenje govori o svojoj posjeti bh. igračima u Njemačkoj i Italiji, predstojećem Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, našoj kvalifikacijskoj grupi za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Bivši proslavljeni igrač Veleža, Barcelone i Real Sociedada govori i o teškoj povredi hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve i hendikepu reprezentacije Hrvatske zbog povrede Brazilca sa hrvatskim državljanstvom.

 

• Upravo ste se vratili iz posjete našim igračima koji igraju u Njemačkoj i Italiji. Može li se reći da je otpočeo proces vraćanja povjerenja u reprezentaciju BiH?

“To je jedan proces koji će trajati nešto duže vremena. To što smo radili u Italiji i Njemačkoj, ustvari je ono što smo pričali prije neki mjesec. Posjetili smo naše igrače da ih vidimo na djelu i kako im ide. Razgovarali smo s njima, dakle, ne radi se o jednom igraču ili dvojici, već više njih. Svi ovi ljudi koje smo obišli će učestvovati u jednom projektu jačanja reprezentacije i otprilike to je manje više bio i motiv našeg obilaska tih igrača.”

• Može li se računati na Salihamidžića i kakvo je njegovo stajalište i kada je riječ o Barbarezu, je li on konačno i definitivno rekao da će sudjelovati u radu reprezentacije, ali ne direktno na terenu?

“Ništa konkretno nismo pričali, bilo je govora o dosta tih nekih stvari, ali mi smo se otprilike koncentrisali na sve to šta se do sada dešavalo. Je­dnostavno, da ču­jemo i njihovo mišljenje kako bismo mogli iz svega toga izvući i naše zajedničko stajalište oko tih dešavanja i kako mi to sada vidimo. Nisu u pitanju, dakle, samo Barbarez i Salihamidžić. Razgovarali smo i s ostalim igračima. Nismo se konkretno doticali tih tema koje vas zanimaju, ali bilo je govora o svemu pomalo. Ovo je proces koji smo i najavili i to znači da eventualno neke odgovore treba još malo sačekati. Ustvari, te odgovore nismo ni tražili jer sama situacija zbog koje je došlo prije do nesporazuma traje nešto duže. U svakom slučaju, ima vremena i za razgovore i dogovore koji bi mogli u dogledno vrijeme dati i precizan odgovor na vaše pitanje.”

• Za nekoliko mjeseci očekuje nas Evropsko prvenstvo. Šta očekujete od Eura 2008?

“Očekujem dobro Evropsko prvenstvo. Ponekad je mnogo teže biti prvak na Evropskom prvenstvu, nego na Svjetskom. Vrlo je teško reći ko je tu favorit. Ima dosta dobrih reprezentacija. Mislim da su neočekivani rezultati mogući, fudbal je pun iznenađenja, tako da neki autsajder može da postane evropski prvak. To je na neki način na zadnjem Evropskom prvenstvu uradila reprezentacija Grčke. Očekujem dobar fudbal i da to bude jedan veliki spektakl u kojem ćemo svi uživati.”

• Sa posebnim zanimanjem pratit ćete konkretno utakmice Španije i Turske naših rivala u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi?

“Mi ćemo malo više obratiti pažnju na te reprezentacije s kojima ćemo igrati poslije ljeta. Popratit ćemo njihove igre malo bliže kako bismo ih mogli analizirati, jer nas očekuje utakmica sa Španijom već u septembru, a odmah potom u oktobru i sa reprezentacijom Turske.“

• Naši prvi susjedi, reprezentacija Hrvatske, sada je hendikepirana nakon teške povrede Eduarda da Silve. Kako ste sve to doživjeli i koliko će se Eduardovo neigranje na Euru 2008. odraziti na sastav Slavena Bilića?

“To je jedna zaista brutalna povreda. Jednostavno, čovjek se na onakvu povredu može samo naježiti. Ne vjerujem da je to bila namjera, ali, nažalost, dio našeg posla je i to da nekada vidimo tu strahotu. Žao mi je tog momka, žao mi je reprezentacije Hrvatske što neće moći na njega računati. Ali, život ide dalje“, kaže Meho Kodro, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.