Počeo protest u Banja Luci, odziv građana manji od očekivanog

Protestni skup u znak protivljenja nezavisnosti Kosova počeo je oko 12.00 sati na Trgu Krajine u Banja Luci.

Pored predstavnika vlasti RS-a, predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, predsjednika Skupštine Igora Radojičića, te premijera RS-a Milorada Dodika i političkih stranaka na protestnom mitingu je prisutno nekoliko hiljada građana, što je manje od najavljivanog broja, posebno ako se ima na umu da se očekivalo prisustvo između 30 do 50 hiljada učesnika iz svih dijelova RS-a.

 

Iako su organizatori skupa Srpski pokret nevladinih asocijacija „Spona“ najavljivali moguće njegovo prisustvo na današnjem skupu učesnicima se neće obratiti premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Policija osigurava i mjesto održavanja skupa i sve važne entitetske institucije, konzularna predstavništva u Banja Luci i objekte međunarodnih organizacija te vjerske objekte.

Pored nekoliko hiljada građana na Trgu Krajine s transparentima podrške Srbiji i Kosovu, primjetno je i dvadesetak muškaraca i žena obučenih u crno s natpisima „Ravnogorski pokret“ i „Spremite se, spremite se“ te sa četničkom ikonografijom.

Pored transparenata „Kosovo je Srce Srbije“, „Samostalnost i za RS“, transparenata kojim se traži i priznanje nekadašnje republike srpske krajine, primjetan je i transparent s natpisom „SAD“ na kojem je nacrtan kukasti krst.

Organizatori ovog skupa „Spona“ kažu da autobusi s učesnicima današnjeg mitinga još pristižu u Banja Luku zbog čega još nije počelo obraćanje predstavnika vlasti i “Spone”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.