OHR nije nadležan za ustavne promjene

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da stav bošnjačkih političara da OHR treba da ostane u BiH sve dok se ne okončaju ustavne promjene, odnosno dok god je na snazi Dejtonski sporazum, predstavlja još jedan pokušaj prevare.

“To je pokazatelj da bošnjačke političke partije žele da postavljaju dnevni red i OHR-u i drugim međunarodnim institucijama, računajući da će biti favorizovane. Ustavne promjene nisu u nadležnosti OHR-a, niti su ikada bile uslov za ostanak OHR-a”, rekao je Dodik.

 

On je naglasio da je uslov za završetak mandata OHR-a bilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, a nikada ustavne promjene.

“Kada bi ustavne promjene bile uslov, shvatili bismo to kao dodatnu prevaru. Prošlo je vrijeme protektorske uloge OHR-a u BiH koji treba da preraste u kancelariju Evropske komisije”, naglasio je Dodik.

Govoreći o ranijim najavama prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da će jedna od tema zasjedanja Savjeta za provođenje mira u BiH biti položaj medija u RS, Dodik je kazao da je to “apsolutno ispod nivoa bilo kakvog komentara”, jer Gregorijanova teza o gušenju slobode medija u RS “od kada je promovisana do danas nije potvrđena”.

“Medijske slobode u RS nisu sporne. Mediji su u RS nezavisni i ima ih veliki broj. Ne mogu se posmatrati aršinom medija iz Sarajeva koji su napravili atmosferu crnih lista. Gregorijan je tu priču naivno primio i pokušao biti eksponent takve politike, ali mu to nije prošlo”, ocijenio je Dodik.

“Do sada nismo vidjeli da su naši stavovi uzimani za ozbiljno, ali naša je obaveza da na tim sastancima učestvujemo”, naveo je Dodik.   

Na zasjedanju Savjeta, koje sutra počinje u Briselu, učestvovaće članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić sa zamjenicima i lideri šest vodećih političkih stranaka u BiH.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog zasjedanja biti razmatrani reforma policije i Ustava BiH, kao i pitanje daljnjeg statusa OHR-a. 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.