Ispovjest Maje i Jovane: “Krale smo, kao i svi ostali”

Snimak pljačke pod nazivom "Kosovo za patike" postao danas hit na internetu. Dvije su se djevojke, inače glavni akteri ovog amaterskog filma, javile srbijanskoj televiziji "B92" da bi ispričale svoju priču.

Koliko ukradene garderobe, odjeće, pića i bombonjera mogu da ukradu dvije mlade djevojke, i nose sa sobom od Slavije, preko Terazije do Knez Mihailove ulice, može se vidjeti na snimku koji se jutros pod nazivom "Kosovo za patike" našao na YouTubeu, najpoznatijoj stranici za razmjenu video snimaka na internetu.

Na snimku amaterskom kamerom, njih dvije se mogu vidjeti u svom "pohodu", tokom divljanja i pljačkanja huligana po centru grada, nakon završenog mitinga.

Iznenađene popularnošću snimaka njihove krađe, Maja i Jovana kažu da su šokirane komentarima i uvredama posjetilaca stranice YouTube, jer su, kako kažu, radile ono što i "svi ostali". I jedna i druga tvrde da su juče došle u grad, samo zbog Kosova.

"Svi su krali, ali pošto mi nemamo morali smo da krademo, jer da imamo ne bi krali. Mislim, šta rade djeca onih koji imaju, oni ne kradu", rekla je Maja.

"Da smo htjele da idemo da krademo onda bi razbijali izloge i krali. Ali kad 300.000 ljudi krade, to smo i mi radili. Mislim, da nam policija podiže krivičnu prijavu, kao da smo ubili čovjeka – to ne razumijem. Pa cijela ova zemlja je u rasulu", kaže Jovana.

Glavne zvijezde YouTuba napominju da nisu one krale patike, kao što to izgleda na snimku, već je to radio mladić koji ih je snimao. On im je, kako kažu, čak i pomogao da spakuju ukradenu robu, žaleći se što njega niko ne spominje.

Tokom sinoćnjeg nasilja u Beogradu opljačkan je veliki broj prodavnica u kojima se prodaju odjevni predmeti. Gradske vlasti, kao i vlasnici opljačkanih i uništenih objekata, još uvijek nisu iznjeli procjenu o kolikoj se šteti radi.

Ipak, svi sagovornici "B92" kažu da će sinoćno nasilje i pljačka biti veliko opterećenje za osiguravajuća društva, gradski budžet, odnosno za džepove građana.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.