113 ozlijeđenih u Beogradu, jedna osoba spaljena

U SINOČNJIM neredima u Beogradu ozlijeđeno je 113 osoba, dok je jedna osoba, još uvijek nepoznatog identiteta spaljena u američkoj ambasadi. Pretpostavlja se da se radi o izgredniku, jer je većina njih bila u alkoholiziranom stanju.

Glasnogovornica američke ambasade Rian Harris rekla je za B92 kako smrtno stradala osoba nije sigurno djelatnik ambasade. Harris je dodala kako će danas zgrada ambasade biti zatvorena, no da će osoblje ostati u Beogradu, i početi s radim čim se zgrada obnovi.

 

Ozlijeđeno je i 35 policajaca, a kako je rekao zamjenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović u Beogradu radi se o lakšim tjelesnim ozljedama te nitko nije u životnoj opasnosti.

Dodao je kako je ozlijeđen i jedan nizozemski novinar, a da je većina hospitaliziranih huligana u alkoholiziranom stanju.

Gorile američka i hrvatska ambasada

Situacija je u Beogradu bila kaotična, na ulicama Beograda vodio se rat, a sve se smirilo oko ponoći kada je policija uspjela uspostaviti kontrolu na beogradskim ulicama.

Najviše su stradale američka i hrvatska ambasada te trgovine koje su opljačkane.

Ispred američke ambasade skupilo se oko 1000 huligana, uspjeli su ući u ambasadu te je zapaliti iznutra, nakon što su kroz prozore pobacali namještaj te je demolirali. Stradala je i hrvatska ambasada koja je također bila zapaljena, ispred nje izgorio je automobil te privatna kuća koja se nalazi pored nje.

Osim hrvatske i američke, oštećene su, ali znatno manje, ambasade Turske, Slovenije, Velike Britanije pa čak i BiH.

Pod opsadom i zgrada B92

Više stotina huligana okupilo se i ispred zgrade B92, no policija, tek nakon što im je stiglo pojačanje, ih je uspjela potisnuti kroz blokove zgrada i udaljiti od ureda B92.

Direktor Radio-televizije B92 izjavio je kako je "bilo dramatično sve dok policiji nije stiglo pojačanje. 

Tko je odgovoran za nerede?

Dok je Vojislav Koštunica na početku prosvjeda kazao kako "silnici žele da se Srbu odreknu srpstva, porijekla, Kosova, predaka i povijesti", te ponovio da Srbija nikad neće priznati Kosovo, neki političari izrazili su žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Predsjednik Boris Tadić apelirao je sinoć preko medija da prestanu neredi i nasilje te da se ne napadaju strane ambasade.

Predsjednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je za B92 kako neki koriste ovu priliku samo kao povod da ispucaju agresivnost. te da time šalju poruku u svijet da su Srbi divljaci. "To hitno mora prestati", dodao je.

Lider Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović  izjavio je kako su za sve odgovorne institucije koje su pozvale na prosvjed, te da su time Srbiju izložile nevjerojatnoj šteti.

"Vlada, predsjednik i parlament dužni su suprotstaviti se huliganima koji uništavaju Beograd pod izgovorom da štite Srbiju. Ne može se Srbija braniti nasiljem koje je uništilo i kompromitiralo Srbiju prethodnih 20 godina", dodao je.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.