Srbija treba razmisliti o vlastitoj odgovornosti za mir

Američki državni podsekretar Nicholas Burns upozorio je u petak Srbiju da razmisli o vlastitoj odgovornosti za mir i stabilnost u regiji i posavjetovao Moskvu da bude odgovornija u izjavama o Kosovu.

Na pitanje Tanjuga kako nametnuto rješenje koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i ne poštuje odluke Vijeća sigurnosti UN-a ni volju naroda Srbije može doprinijeti trajnom miru i stabilnosti na Balkanu, i kako bi Sjedinjene Države reagirale u slučaju novog pogroma nad kosovskim Srbima, Burns je odgovorio kako “Srbi treba da razmisle o vlastitoj odgovornosti za mir i stabilnost”.

 

“Jučerašnji napadi na američku i mnoge druge ambasade su djelo neobuzdane rulje i za svaku osudu. Srbija prvo treba da razmotri vlastitu odgovornost i pobrine se za sigurnost diplomata na svom tlu”, upozorio je Burns tokom internet diskusije na temu “Nezavisnosti Kosova i put ka trajnoj stabilnosti i prosperitetu na Balkanu” koju je organizirao State Department.

Burns je također ocijenio da je pogrešno što je Srbija povukla svog ambasadora iz Washingtona.

“Ovo je vrijeme kada moramo držati otvorenom jasnu komunikaciju između vlada. Američki ambasador Cameron Manter će ostati u Beogradu. Amerikanci imaju prijateljski stav prema Srbima. Mi poštujemo srpsku naciju, ali Srbija se mora prilagoditi promjeni realnosti i obavezati se da će živjeti u miru s narodom Kosova”, rekao je Burns.

Na pitanje prištinskih medija kakva je istinska politička težina Rusije i da li Moskva može nauditi želji “kosovarske države” da uđe u međunarodne institucije, Burns je Rusiju posavjetovao da “bude odgovornija” u izjavama o Kosovu.

“Odlučno savjetujemo Rusiji da bude odgovornija u javnim izjavama o Kosovu. Rusija ima obavezu da podržava ciljeve mira i stabilnosti” rekao je Burns.

Rusija, dodao je on, “godinama nije imala značajniju ulogu na Kosovu, povukla je većinu osoblja iz međunarodnih napora u pokrajini, a ove sedmice je ostala izolirana – jer veoma malo zemalja podržava njezin stav”.

Burns je također rekao kako Sjedinjene Države smatraju da Kosovo treba da bude član UN-a. “Mi ćemo podržati taj cilj”, rekao je on napominjući da će za to “možda biti potrebno neko vrijeme”.

Neke zemlje, ocijenio je Burns, mogle bi nastojati da “kratkoročno” blokiraju ulazak Kosova u svjetsku organizaciju, ali ono će na kraju biti tretirano “kao punopravni član međunarodne zajednice”.

Odgovarajući na konstatacije učesnika diskusije iz više zemalja, da je jednostrano proglašenje nezavisnosti neutemeljeno u međunarodnom pravu i principima, Burns je rekao da Rezolucija 1244 spominje suverenitet i teritorijalni integritet SRJ u preambuli ali ne i u pravno-operativnim dijelovima.

“Drugim riječima, Rezolucija 1244 je imala za cilj rješenje putem pregovora, ali ne prejudicira ishod i ne traži pravno sporazum putem pregovora”, protumačio je američki dužnosnik.

Na konstataciju novinara da se situacija na Balkanu pogoršava i pitanje da li je očekivao tako snažnu reakciju Beograda (Corriere della Sera), Burns je izjavio da je “ponosan što su Sjedinjene Države podržale nezavisnu državu Kosovo”, ponovivši kako je to “posljednji čin raspada Jugoslavije”.

“Većina naroda Kosova su kosovski Albanci, muslimani, i oni imaju pravo na nezavisnost i slobodu. Srpska vlada je izgubila Kosovo prije devet godina u brutalnom napadu na civilno stanovništvo”, rekao je Burns, koji također smatra kako će “kosovska vlada biti u stanju da ima punu kontrolu nad teritorijom pokrajine”.

On je ponovio da za napade na ambasade u Beogradu u četvrtak uvečer nema opravdanja. “To su bili necivilizacijski postupci rulje koja je uzela zakon u svoje ruke. Rekao sam premijeru i ministru vanjskih poslova Srbije, s kojima sam jučer razgovarao, da ću ih smatrati lično odgovornim za sigurnost naših diplomata u Beogradu”, rekao je Burns, podsjećajući da je Srbija potpisnica Bečke konvencije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.