“Avaz” saznaje Koštunicin plan haosa

Iz pouzdanih izvora bliskih Bezbjednosno-informativnoj agenciji Srbije (BIA), “Dnevni avaz” saznaje da je komandant žandarmerije Borivoje Tešić imao izričitu naredbu političkog vrha s Vojislavom Koštunicom na čelu da nijedan policajac ne smije obezbjeđivati zgrade ambasada u Beogradu.

Prema planu skovanom u Koštunicinom kabinetu, trebale su “spontano” biti zapaljene samo ambasade SAD i Velike Britanije.

 

Međutim, razularenu masu, prema nekim procjenama – od pola miliona ljudi, nije bilo moguće kontrolirati te su “zaplatile” i zgrade ostalih diplomatskih predstavništava.

Iako je van svake pameti bilo ostaviti nezaštićenima ambasade, znajući kako su stradavale u svim demonstracijama koje smo imali prilike vidjeti prethodnih godina, Tešićevi ljudi na teren su izašli tek nakon što je Američka ambasada završila u plamenu.

Inače, Tešić je prekaljeni veteran srpske vojske. U napadima na Vukovar, bio je zamjenik osuđenog Veselina Šljivančanina. Međutim, zahvaljujući jakim vezama u vrhu srbijanske policije, nakon što je njegov komandant završio u Hagu, dobio je čin generala policije i postavljen je za komandanta žandarmerije kako bi izbjegao odgovornost za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Zasigurno će sve države, a posebno SAD, čije su ambasade stradale u preksinoćnjem nacionalističkom divljanju beogradskim ulicama, tražiti odgovor na pitanje zašto su i po čijem nalogu njihova predstavništva ostala bez policijske zaštite, iako im je to Srbija bila dužna osigurati.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.