Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izrazio je u petak zabrinutost povodom usvajanja rezolucije o Kosovu u Narodnoj skupštini RS-a. U Lajčakovoj izjavi se navodi da je Narodna skupština RS-a sinoć usvojila rezoluciju kojom se, između ostalog, tvrdi da imaju pravo na organizaciju referenduma o njenom pravnom statusu.

Visoki predstavnik naglašava da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 

“Entiteti u Bosni i Hercegovini, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Ustavna struktura BiH, uključujući postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom”, navodi se u Lajčakovom reagiranju.

Visoki predstavnik je veoma zabrinut usvajanjem ove rezolucije u Narodnoj skupštini RS-a, te osuđuje nasilje u Banjoj Luci i nanošenje štete dimplomatskim predstavništvima.

Lajčak je međutim pozdravio pozive Narodne skupštine i premijera Milorada Dodika na smirivanje situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a reagiralo je profesionalno u pogledu nezakonitih demonstracija održanih jučer u Banjoj Luci, a visoki predstavnik očekuje da će vlasti RS-a i BiH ispunjavati svoje obaveze i održavati javni red i mir.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.