Rezolucija Narodne skupštine RS-a nema nikakvog pravnog efekta

Rezolucija protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, koju je kasno sinoć usvojila Narodna skupština RS-a, nema nikakvog pravnog efekta, jer entiteti nisu države i nemaju takvu nadležnost, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Govoreći na sarajevskom aerodromu pred polazak u posjetu Saudijskoj Arabiji, gdje će s predstavnicima bh. privrede učestvovati na konferenciji u Džedi, Silajdžić je kazao da će Predsjedništvo BiH zaštititi integritet BiH koji je neupitan.

 

Također je naglasio da se za sada na Predsjedništvu neće raspravljati o priznanju Kosova, a stav Predsjedništva prema kojem se prihvata samo dogovoreno rješenje između Beograda i Prištine, Silajdžić je ocijenio mudrom odlukom o kojoj konsenzus nije doveden u pitanje.

Ova situacija, smatra Silajdžić, pokazuje da je prvi prioritet BiH sada potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Zato je važno ubrzati diplomatske i reformske aktivnosti da bi sve zemlje u regionu pristupile NATO-u i EU.

Kada su u pitanju najave referenduma o statusu RS-a, Silajdžić je poručio da referendum pripada svim građanima BiH.

“Republika Srpska je vlasništvo svih građana BiH, kao i onih koji su je napustili zbog genocida i etničkog čišćenja”, kazao je on.

Navodeći da “ima onih koji misle da silom mogu nešto riješiti”, Silajdžić je naglasio da je važno da međunarodna zajednica učini sve da se situacija u regiji smiri, a da se u BiH učini sve za priključenje EU.

Član Predsjedništva BiH smatra da su pred BiH i ovom generacijom dvije velike prilike – potpisivanje SAA i provedba ekonomske strategije i ne bi trebalo da se zaustave započeti procesi.

Prema ovoj situaciji svi se trebaju odnositi mudro, jer “imamo kataklizmična iskustva”, kazao je Silajdžić, dodajući da razumije osjećaje u vezi s Kosovom, ali i osjećaje onih koji su bili žrtve etničkog čišćenja i genocida.

Upitan da li se kriza zbog proglašenja nezavisnosti Kosova može prenijeti u BiH, on je naglasio da je bilo pokušaja nekih političkih snaga da to učine, da već dugo živimo u znaku Kosova, ali da će BiH ostati suverena, sa svojim teritorijalnim integritetom i međunarodnim subjektivitetom.

“Silom ništa nije mogao napraviti ni Slobodan Milošević sa svojom armadom, pa neće ni ova rezolucija”, kazao je Silajdžić, dodajući da su neke snage u RS-u stekle utisak da mogu raditi šta hoće, ali ultimatumi ne vode ničemu.

Silajdžić je na kraju naglasio da scene kakve su viđene tokom jučerašnjih demonstracija imaju negativne posljedice po cijelu regiju te je pozvao da se u BiH zadrži mir da bi se mogla omogućiti saradnja s onima koji žele da sarađuju s BiH i ulažu u nju.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.