Hoće li Dodik pobjeći u Beograd?

Miloradu Dodiku, premijer Republike Srpske opasno se ljulja fotelja u kojoj sjedi. Kako dnevni list “San” saznaje iz svojih izvora, razlog nisu njegove političke igre koje vodi nego brojni dokazi o mutnim poslovima teškim desetine i stotine miliona maraka.

Državnim pravosudnim organima već su proslijeđena dokumenta koja svjedoče o nekim njegovim nezakonitim poslovima i sada je na njima da ih obrade.

 

To se, prije svega, odnosi na izgradnju veleljepne zgrade Vlade RS u Banjaluci, prodaju Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, prodaju elektroenergetskog sektora, ugovore o izgradnji nekih puteva, davanje poslova pod sumnjivim okolnostima  svom intimusu Slobodanu Stankoviću, vlasniku firme “Intergral inžinjering”, zatim veze sa nekim beogradskim biznismenima…

Istovremeno, neke srbijanske parlamentarne političke stranake zahtijevaju od pravosudnih organa Srbije da ispitaju kako i pod kojim uslovima je Milorad Dodik postao vlasnik ogromnog dvorca u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Vrijednost te vile procjenjuje se na oko dva miliona eura. Njegovo objašnjenje da je prodao dva stana i podigao bankarski kredit kako bi kupio tu kuću, za mnoge zvuči neuvjerljivo. Već je na nekim skupovima kazano da je Dodik dobio dvorac na poklon zahvaljujući Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije.

Sa druge strane, u nekim banjalučkim političkim krugovima dnevni list “San” saznaje da je Dodik postao vlasnik vile na Dedinju kako bi sebe definitivno obezbijedio u Beogradu u slučaju da mu zaškripi u Bosni i Hercegovini, odnosno da bi imao gdje otići. On svakako ima i državljanstvo Srbije i izvjesno je da ga, u slučaju bijega iz BiH, ta susjedna država nikada ne bi izručila našoj zemlji.

I samom Dodiku je jasno da i u međunarodnoj zajednici znaju za njegove sumnjive finansijske i druge poslove i da se baš zbog toga odlučio za taktiku stalnih napada na inostrane diplomate, potkrijepljeno stalnim prijetnjama i ucjenama da će organizirati referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH. Drugim riječima, on pokušava da svoj problem prebaci na politički kolosijek.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.