Zvaničnici RS trebaju razmisliti o onome što govore!

Charles English izjavio je da zvaničnici “širom RS trebaju razmisliti o onome što govore”, te da je, zbog sigurnosne situacije, odlučio zatvoriti Ured Američke ambasade u Banjaluci.

“U jučerašnjem incidentu u Banjaluci velika gomila ljudi, vrlo neprijateljski raspoložena, pokušala je doći do Ureda Američke ambasade, ali ih je policija spriječila u tome.

 

Znam da je bilo povrijeđenih policajaca, žao mi je zbog toga, i ovim putem zahvaljujem na njihovoj posvećenosti poslu”, kazao je on novinarima u Sarajevu.

Dodao je da su mu tokom jučerašnjih razgovora u Banjaluci zvaničnici RS rekli da ne mogu odbaciti mogućnost daljnjih nasilnih incidenata.

“Zato sam odlučio privremeno zatvoriti naš ured u Banjaluci. Nisu prihvatljive prijetnje našoj diplomatskoj misiji, a iako sam zahvalan zvaničnicima RS na pomoći koju nam pružaju na obezbjeđenju, moram reći da na je prvom mjestu zaštita Amerikanaca i lokalnog osoblja u uredu”, kazao je američki ambasador.

Istakao je da je neprihvatljivo to što nivo retorike u RS, iako ne direktno, ipak podstiče ljude na ovakve emocionalne ispade.

“To zaista ne možemo prihvatiti”, rekao je.

“Pozivam zvaničnike širom RS da razmisle o onome što govore i da paze o onome što govore, te da prestanu koristiti riječi koje donose podjele vezane za situaciju na Kosovu ili vezano za pitanje samopredjeljenja ili ono što je vezano za Dejtonski sporazum, jer situacija na Kosovu i situacija u BiH apsolutno nemaju ništa zajedničkog”, poručio je English.

Pojasnio je da je situacija na Kosovu vezana i vođena u skladu s Rezolucijom UN 1244, koja poziva na konačno rješenje statusa Kosova.

“Taj proces rezultirao je Ahtisarijevim planom, uslijedilo je puno pregovora da bi se premostio jaz između Beograda i Prištine i na kraju se nije mogla pronaći nikakva alternativa Ahtisarijevom planu. I u interesu da u regiji bude mir i stabilnost, međunarodna zajednica je slijedila ovaj plan”, kazao je on.

Istakao je da je status BiH apsolutno određen Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethodili i prije Dejtonskog sporazuma.

“SAD su priznale suverenitet i teritorijalni integritet BiH 7. aprila 1992. godine, dakle tri godine prije Dejtonskog sporazuma”, rekao je.

“Ono što je postignuto Dejtonskim sporazumom, osim što je okončan rat u BiH, je da se odrede strukture za samodređenje unutar BiH. Entiteti ne postoje izvan BiH. To su unutrašnje strukture unutar BiH. Dakle, govoriti o suverenitetu entiteta je nešto što ne postoji. To je neodgovorno i nije u skladu s Ustavom”, poručio je američki ambasador u BiH.

Dodao je da SAD ne priznaju takav koncept i da je svako nastojanje “da se na bilo koji način promovira takav koncept kroz rezolucije ili slično za SAD neprihvatljivo”. 

English je osudio sinoćnji napad na Ambasadu SAD u Beogradu, te kazao da se to ne smije događati.

“Neprihvatljivo je bilo kakvo nasilje, a naročito nasilje protiv diplomatskih interesa”, kazao je.   

(ONASA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.