Koštunica: Veličanstven skup

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je na prosvjednom skupu i molitvi, održanim dan ranije u Beogradu u povodu proglašenja kosovske nezavisnosti, narod Srbije, a naročito njena mladež, rekao što misli o Kosovu te je sam skup nazvao “veličanstvenim”.   
 
“Narod Srbije je na veličanstvenom skupu i molebanu rekao šta misli o Kosovu i Metohiji i šta misli o brutalnom nasilju koje se provodi nad Srbijom. Prije svega mladost Srbije je poručila da je Srbija za pravo, pravdu i slobodu i da odbacuje politiku sile zapadnih zemalja”, kazao je Koštunica.

 

Prema njegovim riječima, Srbija u ovom trenutku, braneći Kosovo, pokazuje da čvrsto brani najviše vrijednosti na kojima počiva demokratski svijet. “A to znači da je Kosovo Srbija”, navodi se u Koštuničinom saopćenju, u kojem se dodaje da se “na žalost, jučer dogodila i velika nesreća da je u nasilju, koje je izbilo, izgubljen i
jedan ljudski život”.
 
“Nasilje i rušenje najizravnije nanose štetu u našoj borbi za očuvanje državnih i nacionalnih interesa. Svi koji su za lažnu državu Kosovo raduju se kad vide nasilje u Beogradu. Zato još jednom molim sve građane da u interesu Srbije više ne dođe ni do najmanjeg incidenta u zemlji”, naveo je Koštunica.
 
MUP Srbije je saopćio u petak da je policija tokom nereda u četvrtak u Beogradu privela 192 osobe, te da je povrijeđeno 130 osoba, 78 građana i 52 policajca, a da je u prizemlju zgrade američke ambasade, nakon ugašenog požara, pronađeno pougljenjeno tijelo, koje je prebačeno u Institut za sudsku medicinu radi utvrđivanja uzroka smrti.
 
Više incidenata dogodilo se mimo osnovnog skupa, navodi se, te se nabraja da su oštećene zgrade diplomatskih i konzularnih predstavništava SAD-a, Turske, Hrvatske, Velike Britanije, Belgije, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Kanade, restoran Mc Donald's na Slaviji, više automobila, ulična rasvjeta i saobraćajna signalizacija.
 
Prema procjeni MUP-a Srbije, na prosvjednom skupu “Kosovo je Srbija” okupilo se više od 500 hiljada ljudi, a policija je u okviru svojih zakonskih ovlaštenja poduzela sve mjere za zaštitu objekata i lične i imovinske sigurnosti građana, kaže se u saopćenju.
 
Glasnogovornik Koštuničine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je u petak da “svako normalan osuđuje rušenje svojih gradova, ali svako normalan zna da je ono proizvedeno nečuvenim nasiljem koje nad Srbijom proizvode svjetski moćnici”.
 
Mladenović je oštro kritizirao lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je u četvrtak navečer za nerede i nasilje u Beogradu optužio lično Vojislava Koštunicu, te dodao da će ako se pokaže tačnom informacija o osobi izgorjeloj u američkoj ambasadi, Koštunica biti “i izravno ubica, a ne samo neko ko navodi druge da ubijaju”.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.