Satelit može pasti bilo gdje!

Predstavnica Sjedinjenih Država u Konferenciji UN-a o razoružanju Christina Rocca upozorila je da će američki neispravni špijunski satelit ući u Zemljinu atmosferu oko 6. marta ako ne uspije pokušaj Pentagona da ga uništi.

Rocca je dodala da zasad nije moguće predvidjeti koje će područje satelit pogoditi.

 

“To se može dogoditi u bilo kojoj regiji na Zemlji, između 58,5 stepeni sjeverne i 58,5 stepeni južne geografske širine”, rekla je ona na vanrednom sastanku Konferencije u Ženevi.

Američki zvaničnici saopćili su u četvrtak da Pentagon planira oboriti satelit prije nego što uđe u atmosferu kako bi spriječio moguće smrtonosno curenje otrovnog plina hidrazina iz rezervoara za gorivo.

Ovo je hitan potez da bi se spriječio mogući gubitak života. Akcija nema veze sa antisatelitskim i programima testiranja, dodala je Rocca.

“Predsjednik (Bush) je odlučio da otklanjanje rizika za ljudske živote predstavlja prioritet. Visokotoksična priroda rezervoara za gorivo satelita, koji bi najvjerovatnije preživio ponovni ulazak u atmosferu, bio je ključni faktor koji je utjecao na ovu odluku”, istaknula je ona.

Nedugo nakon lansiranja u decembru 2006. Pentagon je izgubio vezu sa satelitom, koji se našao izvan dometa kontrolora, što je onemogućilo njegovo sigurno prizemljenje.

Rocca je objasnila kako je planirano da na satelit, težak 2.270 kilograma, budu ispaljene tri rakete sa tri broda u sjevernom Pacifiku.

Plan bi trebalo da bude proveden u toku iduće dvije sedmice, ali ne prije povratka na Zemlju space shuttlea “Atlantis”, koji se očekuje u srijedu.

“Ukoliko ova akcija uspije, očekujemo da pogodimo rezervoar kako bi se gorivo prosulo i tako bila otklonjena opasnost po ljudske živote”, rekla je Rocca i dodala da će operacija biti izvedena tako da se potpuno umanje šanse da ostaci pogođenog satelita padnu na nastanjena područja.

Ako rušenje satelita ne uspije, SAD će dati svu potrebnu pomoć vladi zemlje na čiju teritoriju budu pali njegovi dijelovi, najavila je Rocca. 

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.