Nacionalistički “Obraz “ drži i galerije

Otvaranje izložbe radova savremenih umjetnika iz Prištine “Odstupanje“ prekinuto je u četvrtak predveče u galeriji u centru Beograda zbog prisustva oko 300 pripadnika srpske nacionalističke organizacije “Obraz“.

Oko 18.30, prije zvaničnog otvaranja izložbe, dva čovjeka ušla su u galeriju “Kontekst“ u Kapetan Mišinoj ulici i pocijepala plakat na kojem je lik vođe Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija, koji je ubijen u sukobu sa srpskim snagama bezbjednosti u martu 1998. godine.

 

Pokušaj približavanja kosovske umjetničke scene beogradskoj publici propao je već na samom početku. Nakon novosadske izložbe, koja je završena samo verbalnim negodovanjem političkih partija i izbjegličkih udru­ženja, u Beogradu su se protivnici izložbe ozbiljno pripremili za njen prekid. Učesnici događaja ističu da policija nije adekvatno reagovala, da je spre荭avala i posjetioce izložbe da priđu galeriji i da je nijemo posmatrala skandiranje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, uz užasne povike mržnje prema kosovskim Albancima.

Andrej Nosov, izvršni direktor Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i jedan od organizatora ove izložbe, za Dojče vele kaže da je to bila ružna slika Beograda i Srbije i da će nakon događaja mjera za slobodu biti upravo ta izložba:

 “I tek onda kada se ova izložba bude nesmetano otvorila i kada rad sa Ademom Jašarijem i Elvisom Prislijem, koji je izazvao najveću pažnju, bude okačen u Beogradu a da ne bude uništen ili iscijepan kao što se to desilo sada, tek tada ćemo moći da kažemo da je Srbija potpuno slobodna zemlja. Do tada, za mene je ona u demokratskom zatvoru.“

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.