Klupko velike pljačke se odmotava


Nakon što je Dnevni Avaz došao u posjed šokirajuće dokumentacije o tome kako se najveći prirodni resursi BiH, odnosno voda, to jest hidropotencijal i ugalj, poklanjaju bjelosvjetskim kriminalcima, potpuno postaju jasni uzroci Hećinih prijetnji vlasniku “Avaza” da se ovaj list ne smije baviti pisanjem o energetskom sektoru BiH.

Bez međunarodnog tendera, naime, Hećinom odlukom o potvrđivanju izbora strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korištenje elektroenergetskih objekata u FBiH, od 7. 12. 2007. godine (godinu ranije, također dok je Hećo bio ministar, napravljen je isti izbor), za strateškog partnera, kada je u pitanju TE Kakanj, izabran je konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa AG iz Kazahstana. Prva velika prevara je da se radi o velikoj kompaniji iz te države, jer je za vlasnika kakanjske TE izabrana “dupljak” firma iz Å vicarske.

Dobri poznavaoci finansija znaju da se u Å vicarskoj ovakve kompanije registriraju sa 5.000 eura. Međutim, dokaz da je Hećo znao da se ne radi ni o kakvoj ekstremno moćnoj državnoj kompaniji iz Kazahstana jeste njegovo službeno pismo upućeno “dupljak” švicarskoj kompaniji – fotokopiju donosimo – s početnim brojem faksa +4191, što je pozivni broj Å vicarske, a ne Kazahstana!

Ali, to je najmanje zanimljiv dio priče o otimačima bosanskog prirodnog blaga i ministru Heći. Na zvaničnoj stranici te “dupljak” švicarske firme, kao njeni prvi ljudi predstavljaju se mr. Bedžet Pacoli (Behcet Pacolli) i dr. Branko Montenegro (Branko Crnogorac).

Također, u zaglavlju imena firme, što smo hemijskom olovkom podvukli, na engleskom se decidirano kaže da je riječ o švicarskoj kompaniji, što samo po sebi piše optužnici Heći i njegovom pajtašu Oručeviću. Inače, zbog zavaravanja javnosti Hećo je tobože putovao u Kazahstan, ali je istina da se slikao samo s Brankom Crnogorcem.

Ali, da od goreg po ministra Heću i Safeta Oručevića ima i mnogo gore, pokazuju i biografije Pacolija i Crnogorca. Pacoli važi kao kontroverzni kosovski biznismen, koji je imao veze i navodno bio prijatelj s kazahstanskim doživotnim predsjednikom države Nursultanom Nazarbajevim i njegovim zetom Rahatom Alijevim (Rakhat), kojeg je Nazarbajev uhapsio upravo zbog velike korupcije.

Inače, Pacoli je neslavno završio svoju ambicioznu utrku na minulim kosovskim izborima. Ipak, posmatrajući globalno, Pacoli ne spada ni u kakve moćne industrijalce da bi mogao graditi bilo kakav ozbiljniji objekt, a kamoli HE i TE.

Uz to, što tek ima i posebnu moralnu težinu, “patriote” ministar Hećo i lobista Oručević posao gradnje TE povjerili su ni manje ni više nego ratnom pomagaču Radovana Karadžića, po imenu Branko Crnogorac.

Prema podacima dostupnim u Poslovnom informatoru, Crnogorac je, kako sam kaže, promijenio prezime u Montenegro, jer su njegovi porijeklom iz Crne Gore. Trenutno živi u Å vicarskoj, a na poslovnom horizontu pojavio se kao vlasnik uvozno-izvozne firme “BC Pacific”, koja je u bh. ratnim, a u godinama sankcija u Srbiji i Crnoj Gori, uglavnom trgovala naftom i naftnim derivatima.

Isti izvor govori da je Crnogorac posjedovao i nekoliko benzinskih pumpi, koje je kasnije prodao Momčilu Mandiću, pomagaču Radovana Karadžića. S tako stečenim kapitalom, Crnogorac je osnovao BC Export kredit banku, kojoj je 2001. godine oduzeta dozvola za rad.

Nakon svega, jasno je zašto spomenuta švicarska “dupljak” firma još nije donijela nikakav idejni projekt, finansijsku konstrukciju ili novac u BiH. Jednostavno, oni pokušavaju koncesije koje su dobili kriminalnim putem preko Heće i Oručevića preprodati nekoj od moćnih svjetskih kompanija, koje imaju novac i ljude za ove megaprojekte.

A enormnu razliku u cijeni koja se mjeri stotinama miliona KM, između Pacolija i Crnogorca, odnosno Heće i Oručevića, trebaju platiti naivni građani BiH.

Ostaje pitanje hoće li reagirati pravna država, koja ne treba nasjedati na Hećine demagoške poteze u kakav spada njegov jučerašnji poziv antikorupcionom timu OHR-a i pojedinim ambasadama da provjere kako radi njegovo ministarstvo i praktično mu certificiraju kriminal.

Iskreno rečeno, veliko je pitanje bi li ih Hećo javno i zvao da je znao kakvom dokumentacijom raspolaže Dnevni Avaz.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.