Organi zakona u službi šverca

Carinici, granični policajci i policijski službenici iz pograničnih mjesta učestvuju u krijumčarenju robe u Bosnu i Hercegovinu svjesni da ih vjerovatno čeka tek blaga disciplinska kazna, čak i ako budu uhvaćeni na djelu.

Čak i kada budu uhvaćeni na djelu – a posljednji slučajevi pokazuju da se i to dešava – istrage protiv carinika i policajaca sporo napreduju, a kazne gotovo da i nema. S druge strane, nekontrolisani šverc i nelojalna konkurencija izazivaju sve veću ogorčenost malih privrednika koji posluju u skladu sa zakonom.

“Ljudi preko granice švercuju sve i to obara cijenu našim proizvodima, povrću i voću”, kaže Vlado Župarić, predsjednik Gospodarske komore Posavskog kantona.

Teško je reći koliko je državnih službenika upetljano u nezakonitu prekograničnu trgovinu, ali sve veći broj nedavno otkrivenih slučajeva sugeriše da je ovaj problem uzeo maha.

Uhvaćeni na djelu

Početkom decembra 2007. godine Granična policija BiH je suspendovala 12 graničnih policajaca zbog učestvovanja ilegalnom uvozu za sada nepoznatog broja automobila u BiH. Trogodišnja interna istraga GP je pokazala da su njeni pripadnici pri ilegalnom uvozu sarađivali sa pet carinika i šest špeditera. Slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH.
Ako znaju za slučaj Miloša Kneževića, policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, suspendovani granični policajci se ne moraju brinuti za svoju sudbinu.

Krajem 2005. godine GP je zatekla Kneževića, tada zaposlenog u Policijskoj stanici Janja pored Bijeljine, kako sa još dva muškarca ispred kuće u Bosanskom Brodu pretovara neocarinjene cigarete. Policajci su u Kneževićevom automobilu pronašli 1.750 kutija cigareta različitih proizvođača, a u garažu je već bilo istovareno 2.920 kutija.

Uz Kneževića je uhapšen i ranije osuđivani švercer Mladen Nedinić. Prema izvještaju GP-a, treći osumnjičeni, Drago Topalović je pobjegao u golfu u kojem se nalazilo još 500 kutija cigareta.

U izvještaju GP-a se navodi da su sve cigarete imale poreske markice Srbije i Hrvatske, što znači da su prošvercane u BiH.

Disciplinski sud MUP-a RS nije tretirao ovaj predmet kao slučaj policajca uhvaćenog pri vršenju teškog krivičnog djela. Ovaj sud također nije uzeo u obzir da se radi o krivičnom djelu tri osobe, što po zakonu povlači težu kvalifikaciju zvanu “organizovana grupa”.

Knežević nije otpušten, već samo prekomandovan u rodno selo Lopare, a mjesečna plata mu je tokom četiri mjeseca umanjena za 30 posto. Policajac Knežević je odbio komentarisati svoj slučaj.

Disciplinski tužilac Snježana Lazarević kaže da nije mogla opravdati raskid ugovora sa Kneževićem budući da joj ni GP, a ni Tužilaštvo BiH nisu dostavili kompletan izvještaj o slučaju, iako ga je tražila. Lazarević nije željela komentirati zašto nije zatražila svjedočenje graničnih policajaca koji su uhapsili Kneževića.

Glasnovogornik Tužilaštva BiH je rekao da su tužioci pregledali izvještaj i zaključili da nema dovoljno dokaza. Osim što protiv Kneževića nije podiglo optužnicu, Tužilaštvo BiH nije proslijedilo izvještaj MUP-u RS iako bi se time olakšalo provođenje disciplinskog postupka.

Vasilije Savić, disciplinski sudija u ovom slučaju kaže da nije mogao udaljiti Kneževića iz službe budući da Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu.

Ali, to nije tačno. Pravilnikom MUP-a RS je data mogućnost dodjele kaznenih bodova, što bi u slučaju Kneževića bilo dovoljno za otpuštanje iz službe.

Knežević i Nedinić su pred Disciplinskim sudom izjavili da nisu sarađivali i da su se upoznali tek nekoliko mjeseci prije hapšenja. Nedinić je zatražio od policajca da njegovim autom preveze robu. Obojica kažu da Knežević nije znao da se njegovim autom švercuju cigarete. Iako su cigarete bile i u garaži i u autu, Knežević je posvjedočio da nije znao da Nedinić prodaje cigarete iz garaže pored koje su uhapšeni.

Disciplinski sudija Vasilije Savić je povjerovao njima, a ne graničnim policajcima koji su ih uhapsili.

Slučaj Franje Ilića

I kazne za granične policajce umiješane u šverc su jednako blage. Nakon što je neko vrijeme uzimao mito od dvojice švercera stokom, Franjo Ilić je novčano kažnjen umanjenjem plate za 20 posto tokom šest mjeseci. GP je protiv Ilića i njegovih kolega Zorana Ikonića i Enesa Oputara podnijela krivičnu prijavu zbog “primanja dara i drugih oblika koristi”, odnosno neprijavljivanja uzimanja mita.

Alem Sipović, vlasnik mesare iz Priboja u Srbiji, priznao je policiji da je sa ortakom Vuletom Arsićem, suvlasnikom restorana i mesare iz Rudog švercovao stoku iz Srbije u BiH. Sipović kaže da im je Ilić gledao kroz prste i da sve je išlo kao podmazano dok jednog dana nije povisio cijenu i zatražio 1.000 KM za prijelaz preko granice.

Pale su teške riječi, došlo je do svađe i psovki, pa je Ilić stavio Sipoviću lisice i priveo ga. Nakon toga šverceri su odlučili progovoriti, a slučaj preuzima unutrašnja kontrola GP-a.

GP je pokrenula disciplinski postupak protiv Ilića i njegovih kolega. Tokom saslušanja oni su tvrdili da ne poznaju Sipovića. Međutim, Ilić je mjesecima prije sukoba pozivao Sipovića sa svoga mobilnog telefona, što je utvrđeno uvidom u listu poziva Sipovićevog telefonskog broja. Ipak, listing je odbačen kao dokaz jer disciplinski tužilac Predrag Crnogorac nije dostavio ovjerenu kopiju Telekoma Srbije. Ilić je oslobođen zbog “nedostatka dokaza”.

Tužilac se žalio na ovakvu presudu Policijskom odboru BiH, nakon čega je Ilić novčano kažnjen.

GP je početkom godine po službenoj dužnosti podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH, što bi moglo rezultirati podizanjem optužnice i strožijom kaznom.

Ilić nije želio komentarisati slučaj, ali je njegov advokat rekao da trenutno pred Sudom BiH pokušava oboriti odluku Policijskog odbora.

Radomir Vasić, Ilićev komandir kaže da je problem u tome što se svi dokazi zasnivaju na izjavama dvojice švercera, od kojih je jedan strani državljanin, te da nije sigurno da će oni svjedočiti.

Rijetki ostaju bez posla

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), u čijem sastavu je i Carina, najodgovornija je za sprječavanje šverca i utaje poreza. Međutim ni sama Uprava nije imuna na korupciju u vlastitim redovima.

Tokom 2006. i 2007. godine UIO je pokrenula 27 disciplinskih postupaka protiv 24 službenika osumnjičena za prekogranični šverc i druga slična djela.

Samo je jedan carinik otpušten, a devet je degradirano na niže radno mjesto ili novčano kažnjeno. Pet ih je oslobođeno. U tri slučaja predmet je obustavljen jer su službenici napustili službu. Disciplinski postupci protiv tri carinika su obustavljeni, budući da istragu u ovim slučajevima vodi Tužilaštvo BiH.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.