Neću da budem ikebana


Predsjednik Vlade Republike Srpske predložio da se ukinu Oružane snage BiH i država u cjelini demilitarizira.

“Postojeće OS samo služe da šaljemo vojnike negdje u inostranstvo, a vojni izdaci opterećuju budžet BiH s preko 300 miliona eura godišnje, koje bismo mogli upotrijebiti za socijalne i razvojne svrhe”, rekao je on gostujući u njemačkoj socijaldemokratskoj političkoj fondaciji “Fridrih Ebert” (Friedrich Ebert Stiftung) u Berlinu. Garanciju stabilnosti BiH može dugoročno pružiti Sjevernoatlantski pakt, ukazao je Dodik. “Sadašnja vojska BiH je karikatura”, ocijenio je on, dodajući da košta znatno više nego što su obećali međunarodni savjetnici kada je pripremano objedinjavanje oružanih formacija Federacije BiH i RS.

Naglašavajući da je BiH stabilna država, bez etničkog nasilja i da se priprema da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU), Dodik je izrazio mišljenje da poslije okončanja tog akta više nema potrebe da postoji visoki predstavnik koji upravlja zemljom.

“Ne možemo prihvatiti da neko odlučuje u naše ime. Nismo politička nedonoščad”, rekao je Dodik kritizirajući sadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU u BiH Miroslava Lajčaka, kojeg je optužio da je u prošloj godini svojim intervencijama doveo BiH na ivicu haosa.

Predsjednik Vlade RS se izjasnio za to da demokratski izabrani predstavnici preuzmu svu odgovornost za upravljanje BiH.

“Neću da budem ikebana. Neću da budem podanik Lajčaka. Svjestan sam svoje političke snage i institucionalne moći”, naveo je Dodik.

“RS je nezaobilazan i trajan dio BiH. Ne želimo ništa drugo nego da budemo verficirani kao dio BiH. RS ima stabilan budžet i milijardu dolara za razvoj, tako da joj nije potrebna nikakva destabilizacija”, naglasio je premijer RS.

Međutim, kosovska kriza mogla bi se, kako je Dodik upozorio, preliti na BiH ukoliko Zapad bude zahtijevao da Sarajevo prizna otcijepljeno Kosovo.

Bez obzira na to šta će se zbivati u vezi s Kosovom, RS će ostati mirna i stabilna, obećao je njen premijer.

Izbor kandidata Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije u drugom krugu izbora 3. februara mogao bi izazvati probleme u zemlji i okolini, ocijenio je Dodik.

Pružajući podršku kandidatu Demokratske stranke (DS), sadašnjem presjedniku Srbije Borisu Tadiću, Dodik je naglasio da duboko cijeni doprinos Srbije stabilnosti u regionu.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.