Dodik: Uvjet za ustavne promjene – teritorijalno nedirnuta RS

Premijer Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je jucer u Banjoj Luci da je uvjet predstavnika RS-a u razgovoru o ustavnim promjenama u BiH – funkcionalna i teritorijalno nedirnuta RS sa jasnom pozicijom u okviru buduće složene federalno/konfederalne zajednice koja se zove BiH.

To znači, naveo je, RS sa postojećim nivoom teritorijalne organizacije, s tim kako je ponovio, da se u ustavnim promjenama preispitaju ranije prensene nadležnosti sa entiteta na državni nivo kako bi se “našla i bolja rješenja”. Dodik je uvjeren da će ustavne promjene u BiH biti završene tako što će se napraviti koncept asimetrične BiH.

Ponovio je stav da Daytonski sporazum mora biti osnova za razgovore o ustavnim promjenama, da se može mijenjati kroz dogovor i konsenzus svih strana, bez prihvatanja bilo kakvih nametnutih rješanja.

Istaknuo je da je “ovo prilika i drugima u BiH da odustanu od idealizma koji stalno propagiraju”, a da se u svemu moraju uvažiti i interesi RS-a.

-Ja sam čovjek koji još uvijek žali za onom bivšom zemljom, ali nažalost toga više nema, tako da nema ni bivše BiH, već ona može da bude daytonska ili nekakva druga kako se mi dogovorimo, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući jučerašnji dogovor stranaka sa hrvatskim preznakom, ocijenio je da je dobro što su oni jasno definirali svoje stavove i što hoće da riješe to pitanje na način kako njima odgovara.

“Njihovi prijedlozi će imati našu jasnu podršku ukoliko sa njihove strane bude podržano ono što sam ja govorio”, rekao je Dodik i dodao da ukoliko za to nema podrške ni on neće podržati stavove hrvatskih stranka.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.