SBiH o regionalizaciji BiH


SBiH će podržati samo ustavno uređenje koje podrazumijeva decentraliziranu BiH prema sistemu regija baziranih na ekonomskim, geografskim, saobraćajnim i drugim kriterijima

Prema daljnjim navodima iz saopćenja SBiH, sistem ovih regija je već općeprihvaćen kao najoptimalniji model za ekonomsku strategiju BiH te takvo ustavno uređenje garantira najsvjetliju i najperspektivniju budućnost svih naroda i građana BiH. Te regije bi kroz svoje zakonodavne, izvršne i sudske organe na najbolji način štitile interese svih svojih stanovnika, bez dominacije bilo kog naroda, naglašava SBiH. Federalizacija Bosne i Hercegovine, pak, na primarno etničkim kriterijima ne predstavlja niti može predstavljati osnov za pozitivnu budućnost BiH, smatra ona.

Daytonsko uređenje je dokazalo da etnoteritorijalne podjele, pogotovo one koje su rezultat genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina, ne odgovaraju prirodi Bosne i Hercegovine te da vode ka razgradnji zemlje.

“Federalizacija Bosne i Hercegovine na etničkim kriterijima bi dodatno potaknula tu razgradnju jer federalne jedinice po međunarodnom pravu imaju pravo na referendum i otcjepljenje. Bilo kakve restrikcije na to pravo koje bi se i ugradile u budući Ustav BiH ne bi imale efekta jer se to pravo ostvaruje na međunarodnom, a ne na domaćem nivou.

Također, države sa federalnim uređenjem su bez izuzetka nastale dobrovoljnim stapanjem već postojećih državotvornih jedinica sa zajedničkim interesima.

U Bosni i Hercegovini je na djelu pokušaj da se već postojeća država razgradi na državotvorne jedinice s različitim interesima, što bi garantiralo destabilizaciju, ne samo naše zemlje već i čitavog regiona”, navedeno je u saopćenju SBiH.

Samo Bosna i Hercegovina u kojoj svaki pedalj BiH teritorija u istoj mjeri pripada svim njenim građanima može nastaviti put evroatlantskih integracija kao sigurna i stabilna država, naglašava ova stranka.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.